Acasă CELE MAI CITITE - SĂPTĂMÂNAL Schimbri la CCR, la termen și de … formă

Schimbri la CCR, la termen și de … formă

de adrian

După nouă ani de boierie și huzur, din care ultimii trei jalonați de ieșiri și decizii penibile, politrucul Valer Dorneanu a plecat de la Curtea Constituțională a României, braț la braț cu Mona Pivniceru și Daniel Morar. Asta a fost vestea bună! Vestea mai puțin bună este că în locul său a fost ales președinte  Marian Enache, de meserie tot  politruc. Votul a fost secret şi a avut loc după ce noii judecători de la CCR au depus jurământul în faţa preşedintelui României.

„Noii” sunt  Mihaela Ciochină- fost consilier prezidențial, deci promovată cu binecuvântarea lui Iohannis, Laura-Iuliana Scântei- liberală şi Bogdan Licu – venit pe mâna PSD. Toți, oameni făcuți pentru următorii nouă ani, și nu vorbim chiar de niște muritori de foame. Iulia Scântei a renunțat la mandatul de senator iar Bogdan Licu abia ce s-a pensionat din funcția de prim-adjunct al procurorului general al României. Ca să priceapă și cei care chiar mai cred că statul nu are bani de majorarea pensiilor, Licu va avea o pensie de circa 28000 lei/lună, pe care o va cumula cu indemnizația de câteva mii de euro de judecător CCR. Adică va încasa lunar preț de cel puțin 30 de pensii medii de asigurări sociale de stat, la limită de vârstă și vechime integrală,  calculate pe bază de contributivitate. Echitabil, nu-i așa?

Trecând peste urarea prezidențială, aproape la fel de penibilă precum prestația lui Dorneanu-„vă felicit şi vă doresc să faceţi aşa cum aţi jurat”, venim cu câteva date „biografice” ale noului șef de la CCR.

Marian Enache a fost deputat FSN în 1990-1992 si PDSR in 1996-2000. Ulterior a făcut parte din UNPR, de unde a demisionat. Are  68 de ani, a absolvit facultatea de drept in 1977 si a obținut un doctorat in științe juridice in 1998.

Cu politica a luat-o din vreme, ca membru în Consiliul Provizoriu de Uniune Națională (CPUN) în 1990, apoi deputat, consilier al lui Iliescu, ambasador la Chișinău, iar deputat timp de două mandate și avocat, în timpul…liber.

Și până ne vom dumiri dacă noii ceceriști vor face așa cum au jurat, amintim că, sub conducerea lui Valer Dorneanu, CCR a luat nenumărate decizii controversate, multe dintre ele cu impact în justiție, mai corect cu mari beneficii pentru infractori condmnați definitiv sau în prag de condamnare! Vorbim despre acele hotărâri  care au dus, de exemplu, la reluarea de la zero a unor procese- cu beneficiari ca Udrea, Bica, Vâlcov ori Dragnea. Plus marea nesimțire  din ultima săptămână, când CCR a pronunțat  hotărâri privind prescripția faptelor penale, care va arunca în aer sute de dosare penale, și o alta care  echivalează  practic nu numai cu amnistierea plagiatorilor ci și cu „securizarea” doctoratelor tuturor nenorociților care au copiat pe rupte. Cu toate avantajele care decurg de aici!

P.S. Ca să înțeleagă toți despre ce vorbim, dl. Licu, din această săptămână proaspăt judecător la CCR, a luat BAC-ul cu nota minimă la Limba Română, tot așa a promovat examenul de licență la o universitate particulară, din categoria „fabrici de diplome”. La doctorat ar fi plagiat jumătate din teză dar n-are de ce să își facă griji, după enormitatea parafată de Dorneanu pe ultima sută de metri, potrivit căreia „un titlu de doctor obținut în baza unei teze de doctorat plagiate va putea fi retras doar înainte ca ministrul Educației să semneze ordinul de ministru prin care atribuie titlul de doctor”.

P.P.S. Cum o să voteză unul ca Licu în cazul în care vor fi aduse iar în actualitate anularea ori impozitarea pensiilor speciale?

You may also like

Lasă un Comentariu