Cu scandalul NORDIS la apogeu, cu zornăit de cătușe și „breaking news-uri” în rafale, premierul Marcel Ciolacu o ține pe-a lui. A reapărut în fața camerelor de luat vederi fâlfâind câteva hârtii despre care a spus că sunt facturile originale (cam târziu dar le-a găsit, pentru că așa este dumnealui, ordonat) din care rezultă că și-ar fi plătit zborurile private cu jetul închiriat de firma controlată de Vicol și Ciorbă. Apoi s-a zburlit brusc la întrebările unui ziarist mai insistent, despre care a spus că-l urăște. Nu stăm să despicăm firul în patru, spunem doar că Marcel Ciolacu greșește pe undeva cu disperarea de a se distanța odioasele personaje, obișnuite să spargă zeci și zeci de mii de euro la o singură sesiune de shopping! N-a luat deloc aminte la colegul Sorin Grindeanu, care a zburat și el cu NORDIS dar care a mers pe principiul „câinii latră, caravana trece”!
Și ca să mai dreagă puțin busuiocul, Marcel Ciolacu s-a grăbit să anunțe primul că actuala schemă de plafonare a prețurilor la energie și gaze va continua și după 31 martie, una dintre variante fiind prelungirea ei până la finalul acestui an:
„Este o varianta în care am putea prelungi nu pentru 3 luni, ci pentru tot anul actuala schemă de plafonare a prețurilor la energie și gaze”, a declarat premierul Marcel Ciolacu, înainte de ultima ședință de Guvern.
Ministerul Energiei, condus de Sebastian Burduja, a comunicat apoi că „scenariul de bază al Guvernului și al coaliției de guvernare rămâne prelungirea actualului sistem de plafonare a prețurilor la energie și gaze dincolo de data de 31 martie, ″pentru o perioadă determinată″, făcându-se complet abstracție de varianta vehiculată a susținerii financiare doar a consumatorilor vulnerabili.
Mult mai interesantă apare în acest context o declarație recentă a lui Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței. Acesta a susținut că piața de energie ar trebui liberalizată, în condițiile în care șocul prețurilor a trecut și nu mai este nevoie de măsuri extraordinare, accentuând în schimb că este nevoie de modificarea reglementărilor, astfel încât furnizorii să nu mai vândă energia pe care nu o au sau să poată denunța contractele dacă găsesc alte modalități de a vinde mai scump energia.
„Grosul problemelor în piața de energie vin din reglementare”, a spus Chirițoiu, într-o conferință de presă.(…) Pe piața de electricitate poți face astăzi lucruri pe care nu le poți face pe bursă, de exemplu poți vinde electricitatea pe care nu o ai, nu te verifică nimeni dacă vinzi niște MW pentru care nu ai un contract”, a susținut Chirițoiu. Altfel spus, buba este pe undeva pe la ANRE, acea entitate unde salariile sunt de la 5-6000 de euro în sus și care se „autofinanțează” în fond tot din banii plătiți de consumatorii casnici, ale căror interese nu reprezintă tocmai o prioritate!
Și aici ar trebui să intervină guvernul, să nu se mai culce iar pe o ureche! Este însă practică nocivă de „a rostogoli” chestiunile delicate, în cazul de față de a nu deranja cumva mafia din energie!