Într-o conferință de presă mai relaxată, în ajunul Sfintelor Paști, secretarul general al PNL Dâmbovița, Aurelian Cotinescu, a scos în evidență faptul că mai sunt și vești cu impact pozitiv în rândul opiniei publice:
”Avem, cu siguranță, nevoie și de vești bune, avem nevoie de liniște, după o lungă perioadă de incertitudine prin care am trecut cu toții, de vreo două-trei luni încoace. De la începutul invaziei ruse în Ucraina, populația a resimțit major problema energiei. Și temerile au fost îndreptate în principal spre situația din piață, cu creșterea alarmantă a prețurilor la utilități. Zilele acestea au apărut și veștile bune, în sensul că prețul gazelor naturale a început să scadă pe bursele europene. Este o consecință directă a creșterii temperaturilor ambientale. A scăzut cererea și, coroborat cu acordul istoric de acum câteva săptămâni, dintre UE și Statele Unite, privind importul de gaze lichefiate. S-a generat o stabilizare a prețurilor în piața europeană iar zilele acestea vedem o scădere semnificativă.”
După acest prim moment de cotitură de la invazia rusă, a mai spus Aurelian Cotinescu, premierul Nicolae Ciucă a venit cu depunerea în Parlament a Legii Offshore și cu informațiile concrete privind exploatarea gazelor naturale din Marea Neagră:
„Legea Offshore dă posibilitatea României să devină un important pol energetic european, pe de altă parte micșorează dependența României de gazele rusești și, cel mai important, asigură acces populației la gaze mai ieftine. Potrivit legii, 60% din venituri vor merge către statul român iar 40% la investitori. Din perimetrele Doina și Ana, se vor extrage un miliard de metri cubi de gaze pe an, adică 10% din necesarul României. Acest lucru va duce la o scădere a prețului, la încasări la bugetul României. Legea are și o componentă Onshore, care asigură deblocarea unui proiect major, cel de la Caragele, din Județul Buzău, unde zăcământul este estimat la 30 de miliarde de metri cubi.”
Aurelian Cotinescu a adăugat că actuala criză a gazelor naturale începe astfel să scadă în intensitate, concluzionând că situația ar fi fost cu totul alta dacă „în timpul regimului Dragnea nu s-ar fi blocat toate aceste proiecte majore de investiții la Marea Neagră. Astăzi, cu siguranță că România ar fi fost independentă energetic, ar fi avut prețuri bune pentru populație și ar fi fost un exportator important pe piețele europene.”