Camera de Comerț Industrie și Agricultură Dâmbovița a organizat cu succes încă un eveniment de informare pe o temă de cert interes. Miercuri, 26 februarie 2025, în amfiteatrul Institutului de Cercetare al Universității Valahia din Târgoviște, în parteneriat cu Asociația Pro Prevenire, Inspectoratul de Poliție Județean Dâmbovița și Universitatea Valahia, au avut loc dezbaterile sub titulatura „Protecția Cibernetică în era NIS 2 și DORA”. Au fost abordate subiecte de bune practici în domeniul informaticii și căutarea unor soluții inovatoare în vederea prevenției, contracarării și descurajării celor care pregătesc atacurile cibernetice.
Printre invitați au fost conf. univ. dr. Claudia Gilia – președintele Senatului Universității Valahia din Târgoviște, comisar șef Viorel Polexe – șeful Inspectoratului de Poliție Județean Dâmbovița, Cristian Pușcaru – vicepreședintele Camerei de Comerț, Smaranda Brebeanu – director Oficiul Registrul Comerțului Dâmbovița și prof. univ. dr. habil. Florin Radu – prorector al Universității Valahia din Târgoviște.
Moderator a fost agentul principal de poliție Victor Ion Bucuroiu, de la Compartimentul Analiză și Prevenire a Criminalității din cadrul IPJ Dâmbovița, alături de directorul general al Camerei de Comerț Industrie și Agricultură Dâmbovița – Ștefania Stroică, fiind invitații speciali Dragoș Cățoiu – vicepreședinte „Grad of Direct Business”, NTT DATA România, Cătălin Pătrașcu – Head of Cybersecuruty, NTT DATA România, Sorin Stănică – Institutul de Cercetare și Prevenire a Criminalității, Adrian Liviu Arsene – director of Threat Research and Reporting at CrowdStrike, Andrei Ioniță – regional director of Guvernment Affairs, Bitdefender și Eliza Negoi – președinte al Asociației Pro Prevenire.
În amfiteatru au fost prezenți numeroși studenți, cadre didactice universitare, reprezentanți ai Inspectoratului Școlar Județean, oameni de afaceri și specialiști în domeniul IT.
Claudia Gilia, președintele Senatului Universității Valahia:
„Evoluția amenințărilor digitale a determinat Uniunea Europeană să adopte un nou cadru legislativ, să legifereze domeniul. Un cadru menit să consolideze reziliența cibernetică. Vorbim în primul rând de două directive europene care reglementează acest domeniu. Evenimentul de astăzi are beneficii atât pentru mediul universitar, dar și pentru toți cei care suntem prezenți aici. În primul rând, este important creșterea gradului de conștientizare a ceea ce înseamnă siguranța cibernetică, dar și în ceea ce înseamnă educația cibernetică.”
Comisar șef Viorel Polexe – comandantul Inspectoratului de Poliție Județean Dâmbovița:
„În ultima perioadă, din statistica întocmită la nivelul Inspectoratului de Poliție Județean Dâmbovița, se înregistrează foarte multe fapte de criminalitate informatică. Dacă în urmă cu doi-trei ani, ne confruntam cu una-două fapte de asemenea natură, la acest moment, avem o criminalitate informatică deosebită. Avem victime ale acestor fapte atât din rândul persoanelor cu un nivel de cultură redus, cât și din rândul celor cu pregătire înaltă. Nu trebuie să dăm satisfacție celor care se ocupă cu astfel de fapte în mediul virtual. Nu trebuie să răspundem la primul telefon venit din partea celor care au intenția vădită de a sustrage sume de bani din conturile bancare”, a precizat inspectorul șef al IPJ Dâmbovița – comisar șef Viorel Polexe.
Ștefania Stroică, director general al Camerei de Comerț Industrie și Agricultură Dâmbovița:
„Evenimentul de astăzi este unul de interes pentru toți participanții. Mulțumesc antreprenorilor care au fost prezenți la această conferință, mulțumim studenților, și pentru ei dezbaterea va fi una extraordinară și benefică.”
Potrivit unui bilanț prezentat de agentul principal de poliție Victor Bucuroiu, la nivelul IPJ Dâmbovița au fost înregistrate în ultimul an 158 de cauze penale din domeniul informatic. Vorbim aici despre platforme sociale, apeluri telefonice și emailuri, cauze ale căror prejudicii au depășit două milioane de lei. Workshop-ul a continuat cu prezentări, cazuistică, metode de prevenție informatică, sesiune de întrebări și răspunsuri.