marți , 23 iulie 2019
Home / ECONOMIC / Semnal îngrijorător din partea investitorilor

Semnal îngrijorător din partea investitorilor

       După ce şi-au pus în cap liderii politici ai Uniunii Europene, indiferent că vorbim de alianţe de stânga sau de dreapta, un semnal extrem de îngrijorător a venit pentru guvernanţi şi din partea investitorilor străini, reprezentând o latură cea mai consistentă a mediului de afaceri. Concret, oamenii de afaceri străini din România vin cu vești proaste pentru Guvernul Dăncilă şi anunţă că reduc investițiile, fac mai puține angajări și sunt nemulțumiți de politicile economice, caracterizate în primul rând prin lipsa de predictibilitate.

        “Aproape 85% dintre investitorii străini care activează în România sunt de părere  că mediul de afaceri din ţară s-a înrăutăţit”- arată ultimele rezultate ale indicelui percepţiei membrilor Consiliului Investitorilor Străini (FIC) despre mediul de afaceri, realizat în luna martie. Nu mai puţin de 24% dintre respondenţi se aşteaptă ca veniturile lor să se reducă în acest an, faţă de doar 14% în 2018, în timp ce 20% estimează că afacerile lor se vor contracta. Pe aceeaşi linie pesimistă, aproximativ 20% dintre investitorii străini văd o diminuare a exporturilor şi a activităţii lor pe piaţa internă (dublu faţă de acum şase luni) iar 30% se aşteaptă ca rezultatele propriilor afaceri, pentru următoarele 12 luni, să se înrăutăţească faţă de perioada anterioară. Peste o treime dintre respondenţi (35%) prevăd un declin al investiţiilor lor,iarăşi  aproape dublă faţă de anul trecut, iar 37%  consideră că ,  în perioada următoare ,vor angaja mai puţine persoane decât planificaseră.

        Cei mai mulţi  se întreabă dacă vorbim despre o schimbare pe termen scurt sau ceva structural şi mai profund şi atrag atenţia că politicile publice de importanţă majoră nu mai trebuie adoptate fără dialog şi analize de impact bine făcute, infrastructura trebuie construită, administraţia trebuie să se digitalizeze, iar companiile din România trebuie să urce în lanţul valoric global.

      Membrii FIC au investit zeci de miliarde de euro în economia românească, angajează aproximativ 185.000 de persoane şi au o cifră de afaceri totală de peste 190 miliarde de lei, o cincime din PIB-ul românesc.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *