Senatorul PSD Titus Corlățean, președintele Comisiei pentru Politică Externă din Parlamentul României, a aniversat 30 de ani de când a fost angajat, prin concurs, pe un post de referent în cadrul Ministerului Afacerilor Externe. După trei decenii de activitate prodigioasă, senatorul Titus Corlățean este unul dintre cei mai importanți reprezentanți ai diplomației românești, un model pentru tinerii care aspiră la un parcurs profesional în acest domeniu.
„Pe 12 septembrie am împlinit 30 de ani de când am intrat, prin concurs, în Ministerul Afacerilor Externe. Mă uitam azi în Cartea de muncă (formatul de altădată…) Pe 12.09.1994 eram încadrat în MAE, iar 8 zile mai târziu, pe 20.09.1994, eram confirmat, cu respectarea scrupuloasă (pe atunci) a regulilor profesionale, cu primul nivel de încadrare, „referent relații II”. Adică începător. Tânăr diplomat în Direcția Juridică și Tratate (DJT), de fapt direcția negociatorilor statului român din MAE. Am avut o mare șansă și multe de învățat. Doi ani mai târziu, am dat concurs în minister, cu respectarea termenelor prevăzute în regulamentul în vigoare pe atunci, pe un număr limitat de locuri, cu o concurență internă bogată și am câștigat atât acest concurs, pe primul loc, cu 9.50, cât și primul meu grad diplomatic, cel de atașat diplomatic. Și a urmat ce a urmat, în esență o viață și o carieră dedicată politicii externe și României. Ceva mai târziu a urmat și politica
După 30 de ani simt nevoia să mulțumesc diplomaților români cu mare experiență de la care am avut atât de mult de învățat. Unii mai trăiesc, alții ne-au părăsit: ambasador Ioan Maxim, director general Direcția generală juridică și consulară, ambasador și fost director DJT, Dumitru Ceaușu, ambasador Aurel Preda, fost director adjunct DJT, ambasador Ion M Anghel (toți negociatori șefi ai României pe diferite tratate internaționale fundamentale pentru țara noastră) și, nu în ultimul rând, prof. univ. dr. Adrian Năstase, fost ministru al afacerilor externe și fost Prim-ministru, cel care, în calitatea sa universitară, mi-a coordonat în 1993-1994 lucrarea mea de licență la Facultatea de Drept a Universității din București, cu tema: „Succesiunea statelor în Dreptul internațional – caz particular Republica Moldova”. Dar și cel care mi-a făcut propunerea de a-i fi consilier de politică externă începând cu septembrie 2001, adică exact în perioada în care a condus Guvernul și demersurile și negocierile de aderare la UE și NATO. O perioadă incredibilă și o șansă profesională unică pentru mine. Poate voi reuși cândva să scriu o carte despre acești 30 de ani de diplomație pentru România”, a scris senatorul Titus Corlățean pe pagina sa de Facebook.