Având în spate o experiență parlamentară și diplomatică impresionantă, senatorul Titus Corlățean are la activ numeroase inițiative legislative, dar și intervenții pe plan european, inclusiv în cadrul APCE ori cu prilejul unor misiuni politice și diplomatice, în sprijinul unor familii de români, victime ale abuzurilor unor autorități străine opace, ca să nu spunem de-a dreptul răuvoitoare.
Fostul ministru de Externe al României a prezentat recent câteva episoade elocvente vizavi de eforturile instituționale și lupta pentru înapoierea copiilor luați abuziv de lângă părinții români, care trăiesc țări europene. A dus adevărate bătălii pe toate fronturile intervenții pe cale diplomatică, politică, juridică, multe au fost câștigate, iar copiii români sau întors la familiile lor, însă sunt și situații pentru care, până acum, nu s-a găsit rezolvarea, iar familiile sunt supuse unor adevărate suplicii. Sunt cazuri dureroase, despre care senatorul Titus Corlățean spune că l-au consumat sufletește extraordinar de mult și care l-au afectat emoțional.
„Vă vorbesc despre un proiect de suflet pentru mine, protecția familiilor de români care trăiesc în străinătate și, mai ales, tema sensibilă a preluării abuzive a copiilor de la părinții lor români în state care se regăsesc în Europa de Vest sau de Nord. Sunt cazuri dramatice, m-am implicat cât m-au ținut energia și capacitatea, pentru că sunt cazuri care te consumă foarte mult, și sunt foarte multe, din păcate, dar atunci când am intervenit, nu singur, ci împreună cu unul sau altul dintre colegi, am reușit să mobilizăm, împreună cu asociațiile românilor din afara țării, cu biserici, cu instituții românești, am reușit să mobilizăm energie românească astfel încât, după toate experiențele astea din Norvegia, din Suedia, Danemarca, din Canada, din Germania, să vedem, adesea, copiii fiind reîntorși, după lupte foarte aspre, trebuie să vă spun acest lucru, la părinți. A fost o bucurie extraordinară să vezi, și în cazul familiei Bodnariu, dar și în cazul familiei Furdui din Germania, cazul familiei Rotundu din Danemarca, atunci când bebelușul a fost, realmente, luat de la pieptul mamei, iar părinții au fost trimiși în detenție câteva luni, cu acuzații absolut mincinoase, care s-au dovedit a fi mincinoase în final. Cazul din Canada, unde a trebuit să traversez un ocean și mai multe continente ca să ajutăm, de asemenea, la rezolvarea unei altei situații.
Cazul din Finlanda, în care, alături de mulții alții însă, am reușit să punem umărul. Sunt și cazuri care nu au fost rezolvate și asta este foarte dureros pentru că multe instituții din aceste state secularizate au adoptat o poziție care spune pe scurt „copiii în ultimă instanță sunt ai statului”, nu ai părinților. E șocant pentru noi românii. A trebuit să ducem luptele astea, uneori am câștigat, alteori n-am câștiga, dar nu obosim, ceea ce este important și asta am făcut, am introdus, în baza propunerii mele, în două programe de guvernare succesive ale unor guverne ale României, necesitatea de a înființa o structură a statului român, statul trebuie să fie pregătit, sunt prea multe cazuri și nu pot să rezolv de unul singur sau cu 2-3 colegi care se implică. Trebuie să înființezi o structură integrată, interinstituțională, care să primească pe masa sa zecile, sutele de astfel de semnalări din partea familiilor de români, să lucreze împreună, să vină cu soluții și să le pună pe masa decidenților care, politic, să acționeze, în baza acestor propuneri.
Avem cazul, actualmente, foarte dureros, din Suedia, familia Samson, cu cele 2 fetițe care au fost luate absolut abuziv, sunt ținute abuziv de instituțiile de protecție socială ale statului suedez, împotriva voinței statului de cetățenie, adică România. Fetele au exclusiv cetățenia română și sunt ținute abuziv de statul suedez și se întâmplă lucruri care nu sunt în regulă.
Deci acesta este un proiect la care țin foarte mult. Vă spun însă că te consumă sufletește extraordinar. Mi s-a întâmplat, după ce am reușit, împreună cu alții, să rezolvăm aceste cazuri, luni de zile să nu mai fiu capabil să pot să funcționez așa cum e normal. Te consumă nervos, emoțional, pe interior, și trebuie să te repui pe picioare.
Statul trebuie să fie pregătit să acționeze, instituțiile statului și nu doar prin acțiunea unuia sau altuia dintre parlamentari”, a transmis senatorul Titus Corlățean, președintele Comisiei pentru politică externă a Senatului.