Într-un gest de sfidare incredibilă la adresa milioanelor de familii de români, sufocate de facturile uriașe la utilități, de scumpirea alimentelor și a celorlalte bunuri de consum, aleșii și-au votat majorarea indemnizațiilor, la pachet cu creșterea sporurilor pentru politrucii care mișună în siajul lor. Altfel spus, în timp ce o țară întreagă plătește pe urma incompetenței, corupției și lipsei de viziune a clasei politice, Senatul a adoptat majorarea indemnizațiilor demnitarilor și creșterea sporurilor cu 25% pentru funcționarii publici implicați în procesul legislativ. Vorbim de indemnizațiile președintelui, miniștrilor, parlamentarilor, primarilor, președinților de consilii județene și locale precum și ale funcționarilor publici din subordinea directă a acestora.
Au fost 91 de voturi pentru (PSD, PNL și UDMR, deci coaliția funcționează ca unsă) și 22 împotrivă (USR) și trebuie precizat că senatorii au aprobat aceste majorări fix în ziua în care Curtea Constituțională, la sesizarea USR, a declarat neconstituționale două proiecte de legi croite strâmb dr pe același calapod – creșterea salariilor demnitarilor.
„Minunea” a venit la propunerea senatorilor UDMR, Turos Lorand și Fejer Laszlo-Odon, prin al căror amendament la legea de aprobare a OUG 115/2022 ,indemnizațiile lunare pentru cei care ocupă funcții de demnitate publică, alese și numite vor crește de la 1 noiembrie 2022. Pe amendamentul introdus, un parlamentar va beneficia de o majorare cu 2000 de lei la venitul brut.
Prin același amendament UDMR, votat de majoritatea PSD-PNL-UDMR din Comisia de muncă, vor crește cu 25% și salariile și sporurile personalului de specialitate implicat în procesul legislativ din cadrul Secretariatului General al Guvernului, Parlamentului, Consiliului Legislativ și Administrației Prezidențiale. De precizat este că autorii amendamentului nici nu s-au sinchisit să indice, așa cum scrie la lege, sursa de finanțare pentru aceste majorări salariale.
Absolut jenantă în acest context a fost declarația ministrului Boloș, care a căutat să minimalizeze această ultimă ieșire în decor a majorității parlamentare, raportând salariile și indemnizațiile demnitarilor români la veniturile omologilor din Occident. O obrăznicie impardonabilă, atâta timp cât nu se raportează și la performanțele guvernelor țărilor dezvoltate. Una la mână, dacă dl. Boloș ori alți colegi sunt nemulțumiți de salarii n-au decât să plece! Pe de altă parte, în România traiul este mai greu decât s-ar cuveni aproape exclusiv din incompetența clasei politice, ceea ce nu este chiar un motiv pentru aleși să-și umfle veniturile!