sâmbătă , 20 iulie 2019
Home / EDITORIAL / ŞI ATACURILE URŞILOR AU TENTĂ POLITICĂ

ŞI ATACURILE URŞILOR AU TENTĂ POLITICĂ

         Pe parcursul celor aproape şapte luni, câte s-au scurs de la înscăunarea Guvernului Dăncilă, am avut timp suficient pentru a  ne familiariza cu gafele de limbaj ori de protocol care au pigmentat, în culori deloc favorabile , administraţia centrală. Au fost atâtea stângăcii şi spuse atât de multe prostii că abia dacă mai tresărim la câte un banal dezacord. Ce contează însă o “imunoglobină”, un “20 – 20” ori încurcarea rachetelor defensive cu cele balistice (uneori şi gospodinele versate încurcă borcanele), câtă vreme economia duduie, cresc pensile şi cresc salariile ? Ce rost are să ne mai cramponăm de încurcarea denumirilor a două capitale, despre care oricum au auzit puţini români,  odată ce  s-au dublat dobânzile la credite ,  inflaţia aproape a luat-o la galop, la fel  preţurile la combustibili şi tarifele la utilităţi ?  Nu toţi s-au născut oratori… Ne-a scos însă din amorţeala plină  de indiferenţă (pentru unii) şi compasiune (pentru alţii) ministra Mediului, d-na Leocadia Graţiela Gavrilescu , autoarea unei teorii halucinante cu privire la originea atacurilor  urşilor asupra turiştilor şi localnicilor din zonele montane.

 Concret,  cu prilejul unei vizite la Băile Tușnad, Graţiela Gavrilescu a spus  că  atacurile urșilor au la bază o serie de cauze, precum încălzirea globală sau culegerea necontrolată a fructelor de pădure, dar și guvernarea tehnocrată, care în cele 400 de zile nu a făcut nimic:

       „În ceea ce privește atacurile urșilor din zonă, au fost identificate mai multe cauze, unele fiind obiective, ca, de exemplu, încălzirea globală, cu efectele climatice cunoscute, care au condus la micșorarea perioadei de hibernare a urșilor și la evidente modificări de comportament. Sunt, însă, și cauze subiective, precum culegerea necontrolată a fructelor de pădure, neasigurarea, în cantitate corespunzătoare, a hranei de către fondurile de vânătoare, neîntreținerea pășunilor (??????) , gestionarea necorespunzătoare a deșeurilor menajere. (…) Din păcate, o altă cauză este, însă, și scăparea de sub orice control a acestei probleme în cele 400 de zile de guvernare tehnocrată, în care nu s-a făcut absolut nimic pentru gestionarea ei”.Trecem peste planul care prevede inventarierea  şi “ciparea” urşilor – cuvânt inexistent în DEx, nu şi peste uriaşele fracturi de logică ce duc în derizoriu spusele şefei de la Mediu.

       Una la mână, încălzirea globală înseamnă o variaţie de cel mult 1- 2 grade Celsius la câteva zeci de ani, cam puţin totuşi pentru scurtarea bruscă a perioadei de hibernare a urşilor din România, cam singura ţară în care sunt consemnate atât de frecvent astfel de incidente. Să hiberneze oare mai puţin doar urşii mioritici ? Greu de crezut că nici sălbăticiunile nu se mai comportă normal în ţara asta… Şi că tot a adus vorba de  hibernare, d-na ministru , poate că n-a băgat de seamă la câte treburi are, că urşii atacă vara, nu când afară bate crivăţul… Că unii colegi ai domniei sale hibernează  mai tot timpul anului, asta este cu totul altceva. La fel de caraghioasă este acuzaţia la adresa guvernării tehnocrate. Doamna uită că au trecut  doi ani de când Guvernul Cioloş ieşit din scenă şi este de neânţeles cum de a scos din această ecuaţie băsiştii ori statul paralel. Decât să caute ţapi ispăşitori, cu riscul de a deveni ridicolă, mult mai corect ar fi fost ca doamna ministru să spună ce a făcut pentru a rezolva situaţia generată în primul rând de incompetenţă. Pentru că şi aici avem un întreg lanţ al slăbiciunilor, ale cărui zale se numesc dezinteres, lipsă de profesionalism, neasumarea răspunderii şi nu în ultimul rând corupţie.

P.S. N-am auzit nimic din partea conducerii Ministerului Mediului vizavi de dezastrul ecologic lăsat în urmă de cei care se ocupă cu stârpirea focarelor de pestă porcină africană. Sunt îngropate zeci de mii de cadavre de animale, cu riscul major de infestare a solului şi pânzei freatice, cu aceeaşi frenezie cu care se ascunde gunoiul sub preş. Să nu fie chiar nimic de spus pe acest subiect ?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *