Anual, pe 28 aprilie, Organizația Internațională a Muncii sărbătorește “Ziua internațională a securității și sănătății în muncă”. Pentru a marca momentul, conducerea Inspectoratului Teritorial de Muncă Dâmbovița a organizat simpozionul cu tema ”Să acționăm împreună pentru a construi o cultură pozitivă a securității și sănătății în muncă”.
O temă aleasă, la nivel mondial, ca moto al Zilei SSM 2022, după o analiză globală privind percepția angajaților, referitoare la modul în care angajatorii reacționează la temerile și semnalele de alarmă trase de ei.
”Peste 300 de milioane de lucrători intervievați din 142 de țări spun că nu pot să anunțe angajatorul despre problemele legate de securitate și sănătatete fără a se teme de repercursiuni. Iar o lipsă a comunicării între angajatori și angajați poate duce la producerea unor accidente ce puteau fi evitate.
În locurile de muncă cu o puternică cultură a sănătății ocupaționale, muncitorii se simt confortabil în a sesiza o problemă de securitate sau de sănătate în muncă iar managementul este proactiv, în colaborarea cu aceștia pentru a gasi soluțiile potrivite și sustenabile. Acest proces presupune un dialog deschis bazat pe încredere și respect”, a atras atenția Simona Popian, inspector de muncă SSM.
”Dialogul trebuie să existe, între lucrători și angajatori, în ceea ce privește sănătatea și securitatea în muncă. Dacă există un dialog, atunci lucrătorii sunt încurajați să-și spună problemele, finalitatea fiind prevenirea accidentelor de muncă, ceea ce toată lumea își dorește. Rugămintea noastră este să vă implicați atât ca angajatori, cât și ca servicii externe și lucrători desemnați, în a discuta cu angajatorii și cu lucrătorii, scopul fiind prevenirea acestor accidente de muncă”, a subliniat în intervenția sa Amalia Bosnea, Inspector Șef adjunct SSM, în cadrul ITM Dâmbovița.
Despre modul în care stresul afectează activitatea și sănătatea angajaților, deși nu este recunoscut din punct de vedere legal ca boală profesională, a vorbit Vlad Călin Dumitru, Șef Serviciu Securitate și Sănătate în Muncă: ”O fi sau nu o fi boala acestui secol, un fapt este cert. Stresul face victime! Ca atare, ar trebui modificată legislația pentru prevenirea și ameliorarea cauzelor stresului. Ține de securitate și sănătate în muncă, de condițiile de la locul de muncă și de controalele medicale periodice. Doar astfel se poate urmări și cuantifica stresul la locul de muncă. Iar menirea securității și sănătății în muncă este practic minimizarea riscurilor.”
Inspectorul șef al ITM Dâmbovița, Marius Lixandru, a transmis un mesaj, privind importanța cunoașterii și respectării normelor de sănătate și securitate în muncă, atrăgând atenția că, în acest domeniu, prevenția este esențială.
”Aș dori să trag un semnal de alarmă asupra importanței respectării tuturor normelor de securitate și sănătate în muncă, în toate domeniile și sectoarele de activitate din județul Dâmbovița. Fac un apel, atât la dumneavoastră, cei prezenți, cât și la toți agenții economici să privească cu seriozitate aceste aspecte, pentru că, în acest domeniu, nu ne permitem să facem nimic formal sau superficial, întrucât rezultatele pot fi dramatice. Accidentele de muncă sunt un risc pe care nu trebuie să ni-l asumăm, întrucât pe lângă pierderi economice, acestea pun în pericol integritatea fizică și chiar viața angajaților, așa că este nevoie de mare seriozitate și maximă responsabilitate!
Noi, așa cum sper că v-am obișnuit, vă stăm oricând la dispoziție cu lămuriri și am încredere că împreună putem face ca numărul incidentelor petrecute la locul de muncă să scadă tot mai mult în perioada următoare.”