În toată vânzoleala generată de „oficializarea” comasării alegerilor, știrea privind publicarea, de către Ministerul Educației a rezultatelor la simularea Evaluării Naționale (EN) 2024 a trecut oarecum neobservată și foarte puțin comentată. Asta în ciuda datelor mai mult decât descurajatoare, care arată că numai 42% dintre elevii din clasele a VIII-a au luat note de peste 5 la matematică.
La limba și literatura română situația este ceva mai bună, procentul fiind de aproape 74%. Din distribuția notelor pe tranșe, au fost numai 44 de note de 10 în toată țara și numai șapte elevi dintr-o sută au fost notați peste 9! Aproape 43000 de candidați n-au reușit să ia nota 5 și alți 60000 se zbat la limita mediocrității!
La Matematică în schimb, dezastrul este aproape total! Din 163683 de elevi, cât a fost numărul total al participanților, au fost numai 69.347 (42,37%) note mai mari sau egale cu 5! Au fost 91 de note de 10 și numai 4335 lucrări- 2,65%, notate peste 9! Cu 94336 note sub cinci și alte 40000 între 5,00 și 6,99, este evident că nivelul de pregătire la clasele a VIII -a este incredibil de scăzut.
Și asta nu este tot! Sunt diferențe uriașe între învățământul din mediul urban, cu procentaje semnificativ peste medie și școlile de la sate, unde aproape că nu se mai face carte!
Sigur, nu lipsit de importanță este faptul că pentru prima dată simularea s-a derulat în condiții similare cu cele de examen, digitalizat, iar lucrările nu au mai fost corectate de către profesorii din unitatea de învățământ, fiind distribuite aleatoriu evaluatorilor din toată țara. Este clar că notarea a fost mai obiectivă dar asta nu este ceva rău!
Rău este că rezultatele, în special la proba la Matematică sunt mult mai slabe comparativ cu cele din 2023. Atunci 59% dintre elevi au reușit să ia note mai mari sau egale cu cinci (față de 42%, anul acesta), iar la limba și literatura română procentul de promovare a fost de 75% (față de aproape 74%, anul acesta). Ca o ironie, acest fiasco vine după ce au fost majorate substanțial salariile în învățământul preuniversitar și s-au investit miliarde pentru dotarea și echiparea școlilor din toată țara.