Comuna Conțești, bine administrată de primarul Marian Alexandru, s-a dezvoltat frumos în ultimii 15 ani. Au fost proiecte mari de infrastructură, au fost modernizate drumuri, realizate rețele de utilități, urmează și alte investiții de multe milioane de euro pentru canalizare, iar introducerea de gaze naturale reprezintă pentru edil cea mai mare provocare din acest mandat. Din păcate nu este și singura pentru că și la Conțești sunt probleme, ca în oricare altă comunitate. Se detașează însă aceea a arderilor necontrolate, ilegale, de deșeuri și de autoturisme scoase din uz, pentru recuperarea fierului vechi, Conțești ajungând în ultimul an una dintre cele mai poluate localități din țară. La tristul renume a avut o contribuție însemnată și unul dintre parlamentarii care lasă impresia că și-a făcut un scop în viață din a denigra județul pe care îl reprezintă.
Pentru ca situația să nu scape de tot de sub control, primarul Marian Alexandru și membrii Consiliului Local Conțești au inițiat un dialog la care au fost invițați reprezentanți ai Consiliului Județean și Prefecturii Dâmbovița, comisarul -șef al Gărzii de Mediu, reprezentantul SUPERCOM, operatorul regional de salubritate și comandantul Poliției Orașului Răcari. Au fost așadar față în față primarul și consilierii locali din Conțești, Cristian Avanu-administratorul public al județului, subprefectul Adrian Chițescu, Octavian Burlacu-director SUPERCOM, inspectorul principal de poliție Adrian Grigorescu și comisarul-șef al Gărzii de Mediu Nițu Petre, care a ajuns cu aproape 20 de minute întârziere.
Șeful Gărzii de Mediu pare venit „din alt film”! E mai preocupat de ce se aude la București decât de poluarea din Dâmbovița!
Fără prea multe înflorituri, primarul și consilierii au intrat direct în subiect: La Bălteni este dezastru, sunt grămezi de deșeuri, incendierea autovehiculelor este la ordinea zilei și totul se învârte în jurul activității, spunem noi în mare măsură ilegale (o confirmă și amenzile date până acum), a circa 20-25 de firme care au printre obiectele de activitate valorificarea deșeurilor metalice. Situația este atât de gravă încât extrem de puțini oameni mai sunt interesați să cumpere terenuri sau să deschidă o afacere în Conțești, comună care în ultima vreme apare frecvent la buletinele de știri naționale.
A spus primarul că în ultima perioadă „sunt câte trei-patru focuri pe zi, prețul fierului vechi a crescut foarte mult. Au apărut mai multe firme care, pentru a evita anumite condiționalități, declară ca activitate principală transportul, spre exemplu, colectarea și valorificarea de fier vechi fiind înregistrată ca activitate secundară. Problema nu este colectarea fierului ci că rezultă foarte multe deșeuri pe care le aruncă prin toată comuna, mai nou și prin localitățile învecinate Răcari și Cornățelu. E simplu pentru comisarii Gărzii de Mediu să vină, să constate și să îmi dea mie tot felul de sancțiuni, să dea tot felul de măsuri pe care este aproape imposibil să le realizăm și apoi să treacă la amenzi. În ultima perioadă, comisarii de la Garda de Mediu au dat amenzi și din birou de la dânșii și s-au pomenit unii cu amenzile acasă, pe motiv că ar fi dat foc! Pot să vă aduc amenzi date din biroul de la Târgoviște! De ce? Pentru că a sesizat „un nene” care a trecut pe aici, că e foc la Conțești! Haideți vă rog, să vedem ce facem! Câte telefoane primesc, câte înjurături primesc, eu și Poliția Răcari. Adică noi suntem vinovați de toate nebuniile astea?”
„La Bălteni, fiind o activitate ilegală, toată lumea încearcă să scape de aceste costuri de eliminare a deșeurilor periculoase care rezultă din dezmembrarea autovehiculelor.”
Primarul a exprimat intenția de a salubriza perimetrele afectate iar directorul zonal al SUPERCOM a confirmat toată disponibilitatea de a ajuta cu transportul. A ridicat însă o altă problemă: sunt și deșeuri pe care operatorul gropilor de gunoi ar putea să le refuze, fiind necesară neutralizarea acestora. La acest punct a intervenit, sfătos, dl. Nițu, de la Garda de Mediu. S-a interesat despre repartizarea către consilieri a zonelor de responsabilitate, concluzionând că „un cătun, nici măcar un sat, pune pe jar întreg județul și aruncă cu noroi în toată activitatea județului. Pentru că, cel puțin și la mine, la minister, la Garda Națională, când se discută de Dâmbovița, se discută de Bălteni.” Brusc, s-a apucat să-și dea cu părerea despre situația gropilor de la Titu și Aninoasa, fiind rapid și argumentat readus la tema întâlnirii de administratorul public al județului, Cristian Avanu. Revenind la șeful CGM, a admis că „la Bălteni, fiind o activitate ilegală, toată lumea încearcă să scape de aceste costuri de eliminare a deșeurilor periculoase care rezultă din dezmembrarea autovehiculelor.”
Păi dacă este o activitate ilegală, în mod firesc, se pune întrebarea, de ce nu este suspendată activitea firmelor care poluează? Răspunsul a fost năucitor: Firmele din Bălteni sunt pentru colectare deșeuri metalice!
Atât primarul cât și membrii Consiliului Local au cerut ceva de bun simț: o verificare atentă a activității firmelor, în condițiile în care niciuna nu este autorizată pentru dezmembrarea autovehiculelor! Ori la Bălteni au fost arse și dezmembrate inclusiv autobuze. A admis și dl. Nițu că dezmembrarea „se face mascat” dar indiferent la tirul întrebărilor, a ocolit răspunsurile solicitate.
A tot căutat scuze, încercând să ocolească miezul problemei: treaba Gărzii de mediu nu este să amendeze Primăria Conțești, să dea bine în fața șefilor. Intră în atribuțiile sale și ale subordonaților să controleze activitatile cu impact asupra mediului inconjurator. Mai concret:
-controleaza modul in care sunt respectate prevederile actelor de reglementare privind protectia mediului,
-exercita controlul activitatilor care prezinta pericole de accidente majore si/sau impact semnificativ asupra mediului, in vederea prevenirii si limitarii riscurilor de poluare;
-participa la interventiile pentru eliminarea sau diminuarea efectelor majore ale poluarilor asupra factorilor de mediu, si la stabilirea cauzelor acestora si aplica sanctiunile prevazute de lege;
-propune organului emitent suspendarea si/sau anularea actelor de reglementare emise cu nerespectarea prevederilor legale;
-constata faptele ce constituie contraventii si aplica sanctiunile contraventionale in domeniul protectiei mediului, sesizeaza organele de cercetare penala si colaboreaza cu acestea la constatarea faptelor care, potrivit legislatiei de mediu, constituie infractiuni;
În ciuda insistențelor primarului Comunei Conțești, discuțiile au continuat într-o notă sterilă, niciunul dintre reprezentanții statului, vorbind aici de subprefect, șeful Gărzii de Mediu și Poliție, nefiind dispus să aprobe, nici măcar de principiu, necesitatea și urgența unor acțiuni concertate, care să conducă la remedierea situației privind poluarea aerului și a solului. Asta deși, cum spuneam mai devreme, dl. Nițu a recunoscut că sunt activități ilegale și că au existat destule temeiuri pentru sancțiuni. La fel, dacă nu sunt firme autorizate pentru dezmembrări, există suficiente mijloace pentru a depista cine aduce epave numai bune de incendiat la Bălteni. Există sisteme de supraveghere video, există și alte metode, dar autoritățile statului nu par dispuse să se împovăreze cu o asemenea sarcină. Asta în condițiile în care, în disperare, aleșii din Conțești au solicitat inclusiv înființarea unui post temporar de jandarmi la Bălteni!
După mai bine de o oră, discuția s-a încheiat cu o singură certitudine: administrația publică locală se va adresa în scris instituțiilor statului-Prefectură, Poliție, Garda de Mediu, cu solicitarea verificării metodice a activității firmelor vinovate, a suspendării autorizațiilor de funcționare acolo unde sunt constatate nereguli și eventual reautorizarea cu respectarea la virgulă a normelor și prevederilor legale. Mai mult, Primăria Conțești este gata să pună la dispoziție două platforme betonate, în suprafață de 1000 de metri pătrați, pentru depozitarea deșeurilor care astăzi sunt aruncate pe câmp.
P.S. Pe pagina de Facebook a Gărzii de Mediu Târgoviște, ultima postare, legată de Bălteni-Conțești, datează de undeva de la mijlocul lunii februarie. Ceea ce vine să ne confirme o afirmație făcută mai devreme: pe dl. Nițu îl interesează doar să nu dea rău la București! Și am mai aflat ceva, de te ia durerea de cap! Nimeni nu vrea să dea amenzi dar „dacă apare în fiecare zi câte ceva la televizor sau pe Facebook” e musai!