joi , 4 iunie 2020
Home / INFO NAȚIONAL / Socoteala de la partid nu se potriveşte cu aia de la CCR…

Socoteala de la partid nu se potriveşte cu aia de la CCR…

Printr-o interpretare virulent contestată a  Art. 103 din Constitutia României, Curtea Constituţională a stabilit că există conflict juridic între preşedinte şi Parlament privind desemnarea liderului PNL Ludovic Orban în funcţia de premier. În linii mari, membrii numiţi politic ai  CCR au stabilit că președintele nu a identificat o majoritate parlamentară din partea căreia să desemneze premierul, astfel că șeful statului trebuie să facă o nouă propunere. CCR nu interzice însă ca Iohannis să îl nominalizeze din nou pe Orban, cu condiția să strângă o majoritate parlamentară, ceea ce este un non-sens, pentru că nu este treaba preşedintelui să identifice invocata majoritate parlamentară.

Dincolo de comentarii, Klaus Johannis este obligat să reia procedura și să facă o nouă nominalizare de premier, neexistând interdicția să îl desemneze tot pe Ludovic Orban, “dacă președintele constată după consultări că există o majoritate pentru desemnarea acestuia”. O aberaţie, având în vedere că majoritatea nu poate fi confirmată decât de un vot în plenul Parlamentului.
Ce contează, dincolo de comentarii, este faptul că  întreaga procedură de desemnare a unui Guvern trebuie reluată , consecinţa fiind o amânare substanţială în  calendarul alegerilor anticipate şi, bineînţeles, prelungirea crizei politice. Pentru declanșarea alegerilor anticipate este nevoie de respingerea a două propuneri de premier iar înțelegerea inițială între PSD și PNL , ca alegerile anticipate să se desfășoare concomitent – parlamentare și locale în aceeaşi perioadă a picat.

Liberalii mizau ca dizolvarea Parlamentului să aibă loc în jurul datei de 9 aprilie cu alegeri comasate, parlamentare și locale, în datele de 14 iunie sau cel ai târziu 28 iunie. În loc de asta, criza se poate accentua  iar în actualul context politic, scenariile sunt extrem de complicate și nu se mai pot respecta termenele avut în vedere inițial.

„Nu e nicio prevedere constituțională care îl împiedică pe președintele României să nominalizeze un candidat cum sunt eu. Nu putem să nu constatăm un partizanat evident în favoarea PSD care s-a manifestat sistemic”, a spus Orban dar asta nu are nicio importanţă legat de desfăşurarea ostilităţilor. Liberalii s-au grăbit, n-au ţinut cont de proverbul “socoteala de acasă nu se potriveşte cu aia din târg” şi acum suportă consecinţele.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *