miercuri , 16 octombrie 2019
Home / INFO NAȚIONAL / SOLIDARITATE DIN IMORALITATE ?!

SOLIDARITATE DIN IMORALITATE ?!

De câteva zile, beneficiarii “pensiilor nesimţite” nu mai au somn: ministrul Finanțelor, Eugen Teodorovici, a anunțat, lunea trecută, intenția de introducere a unei „taxe de solidaritate”, care să se aplice pensiilor speciale care depășesc 10.000 de lei. O măsură 100% populistă dar care , s-a gândit şeful peste vistieria de acum  tot mai goală a statului, va da satisfacţie milioanelor de pârliţi care trăiesc, de fapt supravieţuiesc, cu câteva sute de lei pe lună. Milioane de pensionari ale căror venituri au fost calculate pe principiul contributivităţii şi care ar fi dat ortu’ popii de mult fără medicamentele compensate ori alte pomeni inventate tocmai pentru a putea fi ţinuţi (poate unora termenul le va părea exagerat sau cinic) în lesă. Tot atunci, Teodorovici mai  a spus că propunerea sa a fost „convenită de principiu în cadrul CEX-ului” PSD.

Inconstant, Teodorovici a revenit cu mai multe declaraţii, bulversând pe toată lumea: ba că vor fi impozitate pensiile care depăşesc un anumit plafon, ba toate pensiile mari, generând nelinişti serioase celor aproximativ 250000 de beneficiari ai pensiilor speciale şi de serviciu care, cumulate, costă statul român cât restul de cinci milioane de pensii calculate în funcţie de vechimea în muncă şi contributivitate.

După ce s-a convins că plafonul de 10000 lei pe lună este prea ridicat şi o eventuală taxare n-ar aduce cine ştie ce câştig, Teodorovici a început să o scalde, vorbind despre o „abordare corectă și logică”, deşi nici nu s-a uscat bine cerneala semnăturilor pe OUG de adoptare a Codului Administrativ, care mai instituie câteva mii de pensii speciale, vorbind aici despre aleşii locali în calitate de beneficiari.
Au intrat în horă şi alţi oficiali, rezultatul fiind un circ întreg deşi este tot mai clar că nu există un proiect ci numai o intenţie privind taxa de solidaritate. Guvernul este în mare foame de bani dar până acum vedem  o fumigenă,  o idee vânturată ca să testeze opinia publică şi, eventual, reacţiile privilegiaţilor.

Oricum ar fi, este clar pentru tot mai mulţi politicieni dar şi simpli beneficiari ai sistemului public de pensii că, din raţiuni de ordin economic dar şi moral, se impune eliminarea cât mai rapidă a privilegiilor, cum sunt pensile speciale. Reprezintă o invenţie şi un abuz legiferat de guvernări anterioare şi continuat după cum se vede de actuale putere, din raţiuni strict electorale şi interese de grup.

P.S. Sunt tot mai greu de înţeles, într-o cheie normală, logică, deciziile acestui ministru , care se gândeşte să taie din pensii şi bursele studenţilor, să le anuleze alte drepturi, după ce , luna trecută, a iertat de datorii uriaşe mai multe companii numai bune de muls de sinecurişti.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *