“Federația „Solidaritatea Sanitară” atrage atenția public că legea salarizării (incluzând modificările operate de Guvern prin OUG 114/2018) pune în pericol posibilitatea de asigurare a continuității asistenței medicale. Semnalul cel mai vizibil al acestui pericol îl constituie protestele spontane ale salariaților care se desfășoară în această perioadă în diferite spitale din țară, ele având ca temă principală scăderea veniturilor determinată în primul rând de reducerea drastică a recompenselor salariale menite să cointereseze salariații în asigurarea continuității asistenței medicale. Aceasta este principala nemulțumire a salariaților de la spitalele din Tulcea, Neamț, Pașcani, Sighetu Marmației și a celor din spitalele în care estimăm că se vor ivi în continuare proteste spontane.”-se precizează într-un comunicat de presă.
În acest moment- mai susţin sindicaliştii- continuitatea asistenței medicale este atacată din mai multe direcții simultan, respectiv prin reducerea sporului pentru activitatea desfășurată în zilele de sărbători legale și cele de repaus săptămânal şi introducerea indemnizației de hrană în suma sporurilor. Dat fiind şi specificul unităților publice de sănătate (majoritatea secțiilor și compartimentelor acestora fiind prinse în mecanismul de asigurare a continuității) s-a ajuns la situația actuală, în care acest spor tinde către desființare (către limita lui minimă de 1%) în multe unități. Menționăm că posibilitatea de desființare de facto a acestui spor a fost creată în mod intenționat de guvernanți prin modificarea operată în legea salarizării (față de Codul Muncii): trecerea de la „un spor de 100%” la „un spor de până la 100%”.
Mai mult, OUG 114/2018 stabilește că sporul de tură nu se acordă prin raportare la salariul de bază actual, ci prin raportare la salariul anterior, respectiv cel aplicabil la 1 ianuarie 2018. În condițiile în care mărimea procentuală a sporului de tură, stabilită prin lege, este de 15%, blocarea lui la nivelul lunii ianuarie 2018 înseamnă de fapt reducerea lui la cca. 10% din salariul de bază actual.
Federația „Solidaritatea Sanitară” cere Guvernului să demareze urgent negocierile pentru remedierea acestei situații, reluându-i solicitarea de-a aplica, prin Ordonanță de Urgență, cele două soluții cumulative. Mutarea cheltuielilor cu indemnizația de hrană în suma salariilor de bază şi scoaterea sporului pentru activitatea desfășurată în zilele de sărbători legale și cele de repaus săptămânal din categoria celor aferente limitei de 30%.