După surpriza de proporţii din ianuarie, când i-au cotat pe liberali cu o intenţie de vot de 47,4%, sociologii de la IMAS vin şi ne spun astăzi că greşelile de strategie şi comunicare au erodat puternic popularitatea partidului condus de Ludovic Orban, care a pierdut, într-o lună, aproape șapte procente, în vreme ce social-democrații au recuperat cinci puncte electorale, un balon cu oxigen după cel mai negru final de an din istoria partidului.
Mai concret, potrivit sondajului realizat între 11 și 28 februarie, la comanda Europa FM, Partidul Naţional Liberal ar obține 40,7% dacă ar avea loc alegeri parlamentare duminica viitoare (un scor încă foarte bun dar îngrijorător faţă de măsurătoarea din luna ianuarie când, repetăm, procentrul era de 47,4%). Este prima scădere de cotă electorală a PNL din ultimele 12 luni şi puţin probabil să urmeze un reviriment în martie. Deloc surprinzăror având în vedere tendinţa de polarizare stânga-dreapta a opţiunilor politice, PSD profită de greşelile adversarului, comunică mai credibil şi crește în opțiunile de vot la 25,8%, ceea ce înseamnă un câştig net de peste cinci procente raportat la ianuarie şi de peste şapte puncte faţă de decembrie 2019.
Uniunea Salvaţi România, nici în căruţă, nici în teleguţă, dar măcinată de indecizia liderilor şi veşnicele scandaluri interne, continuă să scadă în intenţia de vot politic, fiind creditată cu 10%, față de ianuarie, când avea o cotă de 12,4% şi la mai puţin de jumătate dacă ne raportăm la acel incredibil 21,4%, cât a fost maximul atins, în iulie 2019. PLUS are un scor de 3,5%, similar cu măsurătoarea precedentă şi rămâne un fel de rudă săracă, partea “subdezvoltată” a alianţei, în timp ce ALDE înregistrează o ușoară creștere raportat la luna ianuarie, la 4,3%, încă departe de pragul de legitimare ca partid parlamentar. IMAS ne spune că este o creştere și în cazul Pro România, de la 3,8% la 4,6%, adică la mai puţin de jumătate raportat la cota din octombrie anul trecut.UDMR este în ușoară scădere, de la 4,7% la 4,4%.
Sondajul are o marjă de eroare de 3,1%, ceea ce înseamnă că este loc de interpretări dar se poate pune şi o concluzie greu de combătut. Indiferent dacă vor fi alegeri parlamentare anticipate sau la termen, niciun partid nu va putea obţine un scor suficient de mare pentru a guverna singur. Vor fi obligatorii alianţele şi ar fi mai corect faţă de români ca lucrurile să fie tranşate , din acest punct de vedere, înainte de alegeri. Pentru a fi scutiţi cel puţin de fetidele compromisuri post-electorale, de târguielile atât de păguboase pentru ţară şi imaginile cu lideri politici pupându-se pe obrajii pe care nu s-au uscat bine scuipaţii din campania electorală.
Sondaj : PNL plăteşte din greu pentru bâlbele din februarie
399