marți , 23 iulie 2019
Home / ECONOMIC / START-UP NATION 2018-2019 APROAPE GATA DE START

START-UP NATION 2018-2019 APROAPE GATA DE START

      Iniţial, ministrul pentru Mediul de Afaceri a anunțat că  aplicația online în care firmele se vor putea înscrie în programul Start-Up Nation 2018-2019, prin care statul  va oferi ajutoare nerambursabile de maximum 200.000 de lei (aproape 43.000 euro) fiecare, unor firme mici și mijlocii noi, s-ar putea deschide pe 1 Decembrie, chiar dacă era vorba de o zi de sâmbătă. Nu au fost însă îndeplinite la timp procedurile legale, astfel încât programul urmează să fie deschis pe 12 sau 13 decembrie. Aplicaţia va fi deschisă 30 de zile, timp  suficient pentru potenţiali beneficiari, de a depune toate proiectele.

       Ediția a doua a programului Start-Up Nation va începe, așadar, în cel mai bun caz spre jumătatea lunii decembrie 2018, iar perioada de înscriere se va termina după Anul Nou, spre desoebire de prima ediție, care s-a deschis pe 16 iunie 2017,  şi va avea o serie de prevederi noi și sau actualizate:

Top of Form

Bottom of Form

       În continuare vor fi eligibile microîntreprinderi și firme mici și mijlocii, organizate ca societăți comerciale, înființate după data de 30 ianuarie 2017.Bugetul total ar urma să fie de 2 miliarde de lei, care ar ajunge pentru 10.000 de firme maximum.

     Pentru codul CAEN 6201 nu va fi eligibilă realizarea de pagini web și promovarea online a paginii web pe alte site-uri. Pentru codul CAEN 6201 nu vor fi eligible nici programe software necesare desfăşurării activităţii (programe software la comandă) pentru care se solicită finanţare.

      Nu se finanțează cheltuielile aferente activităților de astrologie și spiritism, inclusiv on-line, servicii personale cu caracter social, cum ar fi servicii de escortă, servicii de stabilire a întâlnirilor, video chat,  servicii ale agențiilor matrimoniale, video chat on-line pentru consiliere matrimonială și psihologică.

        Vor fi finanțate achiziționarea de spații de lucru, drone, echipamente pentru săli de fitness și altele. Beneficiarii vor fi obligați ca, pe  întreaga perioadă de monitorizare a programului, începând cu data solicitării primei tranșe de ajutor nerambursabil, să afișeze și să mențină la loc vizibil două plăcuțe informative cu privire la programul Start-up Nation. Cele două plăci informative cu privire la programul de finanțare Start-up Nation, vor putea fi decontate din program la valoarea maximă de 500 lei, în total. În categoria echipamente sunt incluse echipamentele pentru locurile de joacă și săli de sport, fitness, x-body și de forță, drone. Va fi eligibilă achiziţionarea de spaţii de lucru, spaţii de producţie şi spaţii pentru prestări servicii şi comerţ. Valoarea activului ce urmează a fi achiziţionat în cadrul programului se va face pe baza unei evaluări al unui expert evaluator ANEVAR, cu excepţia spaţiilor mobile de lucru/ producţie / prestări servicii / comerț. Activele din cadrul acestei categorii nu trebuie să aibă destinaţie locativă, la momentul achiziției;  În categoria spațiilor sunt incluse corturile pentru organizare evenimente și baloanele presostatice. Pentru aceste cheltuieli nu este necesar raport ANEVAR.

       În noua grilă de punctaj propusă de stat, firmele care activează în domeniul industriilor creative vor fi punctate cu 30 de puncte, la fel ca serviciile și producția, cea mai de sus treaptă. Tot la industrii creative intră și crearea de programe IT. În grila propusă acum două săptămâni industriile creative erau pe treapta a doua de puncte, cu 20 de puncte, sub producție și servicii. Mai departe, în noua grilă propusă, comerțul și alte activități au tot 10 puncte. Se vor depuncta masiv, cu 15 puncte, din start, afacerile din Buucrești și județele Cluj și Ilfov, care au peste 4 IMM-uri la suta de locuitori.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *