Semnalele venite dinspre mediul de afaceri, vizavi de măsurile fiscale prin care Guvernul Ciolacu caută să aducă bani mai mulți la buget prin creșterea taxelor și impozitelor sunt tot mai virulente!
Economiști și antreprenori de top critică impunerea unor măsuri fiscale de magnitudinea celor vehiculate, apreciind că într-un termen atât de scurt și la mijlocul anului fiscal, acestea riscă să genereze noi dezechilibre la nivelul economiei.
Infinit mai sănătoase ar fi însă măsurile de ajustare fiscală prin controlul cheltuielilor. Chiar dacă sunt nepopulare pentru sinecuriști în special, acestea ar trebui implementate cu prioritate și celeritate. Că le convine sau nu guvernanților și privilegiaților, statul român este nevoit să limiteze risipa și să acționeze responsabil în administrarea banilor publici.
Și aici, pe bună dreptate, trebuie serios luată în calcul și aplicată ca măsură prioritară, restructurarea companiilor de stat care continuă să acumuleze pierderi și datorii uriașe. Trebuie făcut ceva pentru rentabilizarea acelor entități, în primul rând prin înlocuirea președinților consiliilor de administrație și directorilor numiți politic cu profesioniști adevărați, cu oameni cu expertiză în domeniile respective. La fel de necesară este o redimensionare însoțită de profesionalizarea și digitalizarea aparatului administrativ, revizuirea cu rapiditate a legii salarizării. De asemenea, nivelul cheltuielilor trebuie monitorizat și susținut prin întărirea capacității de a genera venituri și printr-o proiecție corectă și realistă a bugetului. Simultan se impune recuperarea decalajului uriaș în colectarea taxelor, România având cel mai mare decalaj de TVA din Europa – de 35% iar fiecare punct procentual de TVA înseamnă 1,4 miliarde lei neîncasați la bugetul de stat.
Se impune și creșterea semnificativă și de urgență a capacității administrative, prin utilizarea de personal competent sau contractarea de asistență tehnică oferită de prestatori specializați de servicii, locali sau internaționali, pentru o mai bună absorbție a fondurilor nerambursabile. Cum spuneam însă, în primul rând este nevoie de curățenie și eliminat tot balastul din aparatul de stat și mai ales din administrația publică locală, puternic parazitată de familii organizate cam la fel cu clanurile mafiote!