Numărul angajaților la stat a crescut cu 2.251 persoane în martie 2022 comparativ cu numărul din februarie. Alte aproape 2000 de angajări s-au făcut în aprilie, ajungând-se la 1.269.662 de bugetari, conform datelor Ministerului Finanțelor.
În ultimele două luni- mai și iunie, au mai fost aninați la țâța statului cam 7000 de piloși, ceea ce înseamnă că numărul de bugetari din administrația centrală a crescut spre 821000 de persoane. Acestora li se adaugă salariații din administrația publică locală, în jur de 456000 de persoane. Și angajările la stat continua încă două săptămâni, pentru că așa a considerat corect și moral Guvernul Ciucă. Nu contează că este criză, că o tremie dintre români au ajuns să trăiască sub pragul sărăciei, important este să nu rămână careva dintre amante și nepoței pe dinafară! Incredibil și profund immoral, s-a ajuns astfel la cel mai mare număr de bugetari din ultimii 12 ani
Statistic, cei peste 1,27 de milioane de angajați angrenați în instituțiile publice reprezintă cam 22% din totalul de 5,8 milioane de salariați înregistrați în mod activ în câmpul muncii, la nivelul întregii economii, potrivit datelor de la Ministerul Muncii. Institutul Național de Statistică mai confirmă un lucru bine știut, anume că salariile din sistemul public sunt substanțial mai mari, mai exact un plus de aproape 25% la salariul mediu net la stat comparativ cu salariul mediu net din economia reală, la care se adaugă numeroase alte facilități. Vorbim aici despre sporuri dubioase, despre zile libere, tichete de vacanță și alte stimulente. În aceste condiții, nu este de mirare de ce este atâta “bătaie” pentru a prinde un scaun călduț de bugetar. Astăzi, la stat, este mai valabilă decât oricând sintagma “timpul trece , leafa merge”, evident, în detrimentul nivelului de trai al salariaților din economia reală, obligați să suporte efectele incompetenței și birocrației.
Trecând și peste această anomalie, cu salariații care produc plus-valoare defavorizați net, inacceptabile rămân portițele care permit unora să ajungă la beneficii incredibile. Spre exemplu, bugetarul cel mai bine plătit din România câștigă lunar între 76.050 – 90.675 de lei. Ca domeniu de activitate, cele mai mari salarii au fost înregistrate în învățământul superior universitar și în activitățile profesionale, științifice și tehnice, unde două persoane încasează lunar un salariu brut cuprins între 130.000 – 155.000 de lei (76.050 – 90.675 de lei net). Urmează apoi un angajat care lucrează în administrația publică din România, care câștigă lunar un salariu cuprins între 100.000 și 130.000 de lei brut (58.500- 76.050), potrivit datelor din REGES/REVISAL, transmise de Inspecția Muncii.
Ce mai este de spus aici? Nimic afară de faptul că orice întârziere a unei reforme reale, care să așeze lucrurile într-o logică de normalitate ar trebui să se lase cu o răscoală în toată regula a milioanelor de români care plătesc impozite umflate doar ca să se rupă în figuri niște nenorociți care nu se mai satură!