Acasă POLITIC TÂRGOVIȘTE: “DIALOG” PNL-PSD PE TEME DE EDUCAȚIE

TÂRGOVIȘTE: “DIALOG” PNL-PSD PE TEME DE EDUCAȚIE

de STIRI TARGOVISTE DAMBOVITA

În Târgoviște, ca de altfel în oricare alt oraș mai răsărit din țară, unde interesele sunt foarte mari, pe lângă criza COVID-19 a început să se facă simțită și febra electorală. Sunt lansate acuzații și provocări, sunt prezentate programe și nu lipsesc replicile. Un dialog la distanță deocamdată, pe teme de maxim interes, cum este de altfel și cel ce urmează.
Primul a vorbit șeful liberalilor Târgovișteni, Aurelian Cotinescu, care a prezentat un proiect extrem de atrăgător pentru toți părinți cu copii în învățământul primar: „After-school în școli, after-school pentru fiecare copil”.
Replica a venit sub forma unei postări pe Facebook a viceprimarului Monica Ilie, dascăl de meserie:
“Campania electorală îi provoacă pe liberalii târgovișteni să arunce în spațiul public așa zise proiecte, în sfera educației, după atâția ani de tăcere, când nu au avut nicio propunere, nicio inițiativă locală. Propun domniile lor, prezentând ca o poveste frumoasă totul, un proiect care presupune realizarea de programe After School în toate școlile din municipiu, pentru elevii din ciclul primar, program care să aibă trei componente: masă caldă, activități școlare și activități de recreere.
Nimic mai frumos, discurs cursiv, doar că ”trezirea” este cam târzie, ca să nu mai vorbesc de superficialitate și necunoașterea legislației în domeniu!
Pentru a informa corect opinia publică și pentru a da răgaz domnilor de la PNL să se documenteze, este necesar să facem câteva precizări la obiect și să lăsăm poveștile cu ,,vom face, vom găsi, vom vedea, ne dorim”.
La acest moment, cadrul normativ în baza căruia se organizează programul Școală după Școală este reprezentat de Metodologia de organizare, anexă la Ordinul MECTS nr. 5349/07.09.2011, publicat în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 738 din 20 octombrie 2011, modificată și completată prin Ordinul MEN, nr.4802, din 31.08.2017, prin care se stabilesc clar etapele de organizare. Anume, în perioada ianuarie-februarie a fiecărui an şcolar, Consiliul de Administraţie al şcolii realizează analiza de nevoi pentru organizarea programului în anul şcolar următor, apoi desemnează o Comisie care elaborează până la 1 martie oferta pentru Programul Școala după Școală, sub formă de pachete educaţionale. Oferta pentru Școala după Școală este discutată şi aprobată de Consiliul Profesoral până pe 20 martie și, cu avizul Inspectoratului Școlar, dacă sunt îndeplinite condițiile legale se pune în aplicare proiectul. Nu pot să nu mă întreb unde era grija pentru copii, la începutul anului, când trebuiau demarate aceste lucruri și găsite soluții de finanțare, sau era prea devreme pentru campania electorală?
Vorbesc liderii liberalilor târgovișteni de un program Școală după Școală pentru toți copiii din ciclul primar, prin accesarea fondurilor europene, prin proiecte POCU (și ca o paranteză, ascultând emisiunea TV la care spuneau de accesarea acestor programe, mi-am dat seama că nu știau bine denumirea, noroc cu moderatorul). Vă informez că ultimul apel s-a închis în 2018, iar următorul nu se știe când va apărea, iar aceste programe se adresează în special Ministerului Educației, iar autoritățile publice locale pot veni ca parteneri, este drept.
Neașteptând vreo campanie electorală, Primăria municipiului Târgoviște a accesat fonduri în cadrul POCU, pentru un proiect care se desfășoară deja, cu valoare de peste 17 milioane de lei, derulat în parteneriat cu Grădinița nr.15, C.N. Constantin Cantacuzino și alți parteneri, proiect care vizează zona marginalizată ,,Romlux”. Prin acest proiect, timp de 2 ani, 96 de copii au primit deja pachete educaționale suport, au fost plecați în excursii și în tabere. De asemenea, 160 de copii au beneficiat de transport de acasa la școală, de servicii de catering, de programul Școală după Școală, de consiliere, de asistență medicală și multe altele, tocmai pentru a preveni abandonul școlar și…proiectul continuă. Acestea sunt fapte, nu povești cu ,,ne dorim și altfel”! Adaug aici și programele educaționale derulate la Centrul de zi Arlechino, unde copiii își fac temele sau au activități de recreere, mănâncă apoi sunt duși la școală, în funcție de orar. Așa că, toate se întâmplă deja la Târgoviște, iar programele After School în masă, sunt foarte greu de realizat cu fonduri europene, și ar fi trebuit să știți și să vă documentați, pentru că finanțarea europeană există, în special, pentru grupuri dezavantajate și nu oferă o susținere permanentă sau pe termen lung și nu poate cuprinde un număr semnificativ de copiii.
În altă ordine de idei, pentru că tot există persoane care vă pot consilia, luați în calcul că, la momentul actual, cadrul legal fragmentat și neclar limitează posibilitatea școlilor de a organiza programul ȘDȘ cu finanțare de la bugetul de stat, iar, pe de altă parte, vulnerabilizează școlile și cadrele didactice care organizează programe ȘDȘ finanțate din surse extrabugetare. Nu vă spun mai multe, dar vă îndemn să citiți legislația.
Oricum, noi vom continua să extindem și să reabilităm creșele, grădinițele și școlile, vom susține în continuare copiii cu rezultate, atât prin acordarea de burse, dar și prin premierea olimpicilor și a celor care obțin media 10 la Evaluarea Națională și la Bacalaureat, vom desfășura în continuare programe de Școală după Școală prin POCU sau de la bugetul local, vom face tot ce putem ca educația să fie o prioritate, ca și până acum.
Ne-ar prinde bine și niște bani de la Guvern și poate, ar fi fost benefic să demareze proiectul național, pilot,  de Școală după Școală, anunțat cu surle și trâmbițe de Guvern și, poate,  discutați cu doamna ministru să cuprindă și școlile din Dâmbovița!”-a scris Monica Ilie, după care a venit rândul liberalilor  să vină cu propriile comentarii:
 
De ce nu vrea PSD After-school în fiecare școală? Simplu! Pentru că educația este inamicul natural al PSD. O societate educată prezintă un risc major la adresa existentei sale.
“După prezentarea detaliată și documentată a inițiativei PNL Târgoviște de a introduce programul „After School în fiecare școală” executivul PSD al primăriei, culmea, prin vocea unui profesor, se grăbește să atace și să respingă inițiativa, invocând „superficialitate și necunoașterea legislației în domeniu”. Drept urmare ne vedem nevoiți să facem următoarele precizări: Legislatia invocată de executivul primăriei este foarte bine studiată de echipa responsabilă cu implementarea acestui proiect și îi invităm să studieze OMEN 4802/31.08.2017, art.3, alin.2 : ,,Oferta de program Școală După Școală, este proiectată astfel încât să răspundă nevoilor TUTUROR ELEVILOR și, cu prioritate, nevoilor elevilor aparținând grupurilor dezavantajate”. Precizăm că din grupurile dezavantajate fac parte și elevii care rămân singuri acasă după orele de curs.
Vrem să o informăm executivul primăriei că accesarea proiectelor prin Programul Operational  Capital Uman, nu a disparut, incepand cu anul 2021 urmează o noua perioada pe finantare care prevede proiectarea și furnizarea unor servicii suport pentru prevenirea și combaterea abandonului școlar și a părăsirii timpurii a școlii ( OP 4, (v)3 – Priorități naționale de investiții pentru finanțarea din Fondurile Europene post-2020).
Se face referire la marile realizări și investiții ale actualei administrații, dar in patru ani de mandat s-au accesat fonduri in cadrul programului POCU pentru 256 de elevi, 256! Pentru ceilalți elevi din învățământul primar ce ați făcut? Mentionam ca in ciclul primar sunt inscrisi PESTE 4000 de elevi.
În încheiere ne este subliniat că ultimul apel pentru POCU s-a închis în 2018 și nu știe următorul când va apărea, dar în aceeași frază ne spune:”vom desfășura în continuare programe de Școală dupa Școală prin POCU sau de la bugetul local”. Păi se poate sau nu se poate?
Vă spunem noi: Au fost și vor fi bani europeni pentru programe After School! Trebuie doar să nu îți fie frică de o societate educată!
After School în Fiecare Școală !”- se precizează în comunicatul asumat de președintele Aurelian Cotinescu.

You may also like

Lasă un Comentariu