În premieră, Camera de Comerț Dâmbovița- președinte Valentin Calcan, a organizat, miercuri, 21 septembrie, întâlnirea de lucru a Camerelor de Comerț din Regiunea Sud-Muntenia. Un eveniment de bun augur pentru instituție dar și pentru mediul de afaceri dâmbovițean. La Târgoviște, președinții și directorii Camerelor din Regiunea Sud-Muntenia au urmărit identificarea celor mai bune strategii și soluții, pe termen mediu și lung, pentru rezolvarea problemelor reale din mediului antreprenorial.
Ca un reper al dialogului, CCIA Dâmbovița, implicit mediul de afaceri dâmbovițean beneficiază de susținerea fără rezerve din partea autorităților publice locale și județene. Însuși președintele Camerei de Comerț și Industrie a României, Mihai Daraban, a remarcat parteneriatele încheiate cu Consiliul Județean, Primăria Târgoviște și Instituția Prefectului Dâmbovița, ca un instrument de colaborare unic în țară.
Un prim punct pe agenda de lucru s-a consumat la sediul CCIA Dâmbovița, unde au fost discuții specifice, mediate de președintele Valentin Calcan. Apoi președintele Camerei de Comerț și Industrie a României, Mihai Daraban, președinții și vicepreședinții Camerelor de Comerț din Regiunea Sud Muntenia au avut o întâlnire cu conducerea Consiliului Județean. Au participat prefectul Claudia Gilia și primarul Municipiului Târgoviște, Cristian Stan. Concluziile au fost puse la conferința de presă găzduită de Sala Unirii a Consiliului Județean.
Corneliu Ștefan, președinte CJ Dâmbovița:
„Alături de doamna prefect și de primarul municipiului Târgoviște, am avut discuții vizavi de parteneriatul pe care îl avem la nivelul județului Dâmbovița între autoritățile locale și Camera de Comerț. După cum bine știți, Consiliul Județean Dâmbovița, dar și Prefectura și Primăria Târgoviște, au un protocol de colaborare cu Camera de Comerț, semnat în urmă cu un an și jumătate, care funcționează foarte bine. Astăzi le-am prezentat invitaților noștri proiectele de dezvoltare pe care le avem la nivel de județ și sprijinul pe care îl putem da investitorilor, atât celor deja prezenți aici, cât și celor care doresc să investească pe viitor. Înțeleg că aceasta este prima întâlnire de acest gen din România și vrea să le mulțumesc celor prezenți pentru ca au ales județul Dâmbovița și vreau să îi asigur de tot sprijinul, deschiderea și colaborarea. Colaborarea dintre administrațiile publice și mediul privat este fundamentală pentru o dezvoltare economică sustenabilă.
Mă bucur că, prin atragerea de fonduri guvernamentale și europene, dar și din bugetul propriu, Consiliul Județean Dâmbovița oferă posibilitatea angrenării în proiecte și domenii care vor schimba în bine județul nostru”- a spus președintele Corneliu Ștefan.
Acesta a reiterat faptul că instituția pe care o conduce este un partener activ al mediului de afaceri, alături de care căuta cele mai bune soluții, astfel încât să fie asigurate condițiile necesare dezvoltării afacerilor dâmbovițene.
Valentin Calcan, președinte CCIA Dâmbovița:
Vă mulțumesc tuturor pentru faptul că suntem astăzi aici, împreună. Este adevărat, este o inițiativă de a merge laolaltă, nu numai președinții de Cameră, dar și directorii de Camere Județene, în acest moment la sediul Camerei de Comerț Dâmbovița având loc o întâlnire a directorilor din Regiunea Sud-Muntenia. Interesul nostru este de a găsi cele mai bune căi, astfel încât să dezvoltăm sistemul cameral și să reușim să promovăm cât mai bine antreprenorul și companiile, românești, autohtone, pentru că acesta este scopul nostru, să putem să sprijinim fiecare firmă, fiecare investitor. Eu cred că este important să avem o colaborare cât mai strânsă, cât mai bună în regiunea noastră și să încercăm să ne ajutăm pe cât posibil, mai ales în momentele în care apar oportunități de dezvoltare a unui business iar acesta nu se poate realiza în județul respectiv, să putem să dezvoltăm pe orizontală. Totodată mai cred că parteneriatele cu Consiliul Județean, cu Primăria Târgoviște și cu Prefectura Dâmbovița reprezintă un model de bună practică.”
Mihai Daraban, președintele Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură a României:
„Încep prin a spune că nu în multe județe din țară am văzut acest parteneriat real între Camera de Comerț și autorități, nu se întâmpla peste tot, din păcate. Este o realitate cu care ne confruntăm, sunt diferite animozități, curente politice, și așa mai departe. Ceea ce se întâmpla la Dâmbovița este de apreciat. Am avut discuții cu domnul președinte al Consiliului Județean, cu domnul primar al Târgoviștei, cu doamna prefect, vizavi de ceea ce ne preocupă pe noi, cel puțin la nivel național, ca și Cameră. Sunt lucruri care, din păcate, pe agenda zilnică nu mai apar de ceva timp, de când e criza energetică, și anume deficitul balanței comerciale care a ajuns, la sfârșitul anului 2021, la 23,8 miliarde. Este o creștere fașă de anii precedenți. Am cam ajuns țară de „Black Friday”, în sensul că suntem fani și fanatici ai produselor din import. Probabil anul 2022 va fi închis cu prefixul „trei” la deficitul balanței comerciale. Ceea ce ne preocupă este faptul cum să echilibrăm această balanță mai mult prin atragerea de investiții. Produse românești cu valoare adăugată mare nu prea mai avem. Avem niște produse procesate în domeniul alimentar, avem industria mobilei, dar, în general, produse din acestea industriale, complexe, sută la sută românești, nu prea mai avem. Ce se poate face pe termen scurt, și aici sunt implicate autoritățile locale, județene, trebuie să aducem acea producție de bunuri de larg consum care să satisfacă apetitul consumatorului român. Cred că asta este prioritatea absolută. Aici este vorba de ceea ce oferă fiecare autoritate locală, o carta alba a potențialilor investitori. Le mulțumesc tuturor pentru prezență și pentru discuțiile purtate astăzi.”