miercuri , 16 octombrie 2019
Home / INFO NAȚIONAL / TĂRICEANU FACE… CONTESTAŢIE

TĂRICEANU FACE… CONTESTAŢIE

În unanimitate, judecătorii de la Curtea Constituţională au spus că nu există absolut nicio contradicţie cu prevederi ale Legii Supreme, în cazul în care şeful statului ar decide convocarea unui referendum chiar în ziua alegerilor europarlamentare, adică pe 26 mai. La fel, o consultare populară poate fi convocată şi simultan cu alegeri locale, prezidenţiale sau parlamentare, stabilirea datei fiind exclusiv atributul preşedintelui. Acestea fiind spuse, este evident că posibilitatea convocării, de către Klaus Iohannis, a unui referendum, având ca  temă anticorupţia şi apărarea Justiţiei, a stârnit valuri de nelinişte care zguduie serios barca puterii politice. Mai corect spus bărcuţa ALDE, al cărei cârmaci ştie că o prezenţă mai mare la vot înseamnă procente în plus pentru partidele de opoziţie şi cele nou înfiinţate- Pro România şi PLUS.

Prin urmare, preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, s-a şi repezit să declare  că el contestă vehement organizarea unui eventual referendum pe Justiţie pe data de 26 mai, în aceeaşi zi cu alegerile europarlamentare. Pentru că nu este neconstituţional, contestă “vehement oportunitatea organizării oricărui tip de referendum simultan cu alegeri locale, parlamentare, prezidenţiale, de orice fel, pentru că sensul alegerilor riscă să fie deturnat, distorsionat. Şi, din acest motiv, eu consider că nu este oportun. Din punct de vedere constituţional, da, e OK”, a spus Tăriceanu, care nu reuşeşte decât o frecţie la un picior de lemn. A sărit ca ars şi supusul Daniel Barbu, candidat ALDE la alegerile pentru Parlamentul European, care  a invocat o recomandare a Comisiei Europene, de a nu se organiza şi un referendum simultan cu alegeri europene.

Interesant ar fi fost ca cei doi să şi motiveze de ce nu vor referendum pe Justiţie (că nu este oportun pentru ei îşi dă seama oricine) şi să spună când anume s-au mai cramponat de  recomandarile Comisiei Europene   ori ale Comisiei de la Veneţia, atunci când a fost vorba de   statul de drept ori independenta Justititiei. Sau nu le convine să iasă românii la vot, să spună că vor justiţie independentă şi corupţii după gratii ?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *