Explozia miilor de pagere din Liban va rămâne, cu siguranță, printre cele mai ingenioase și sofisticate lovituri date vreodată inamicilor, în cazul de față membrilor unei grupări teroriste. Dincolo de aspectul, să-i spunem militar, vorbim despre o acțiune de un impact excepțional asupra opiniei publice mondiale, întrebarea firească, aproape imediată, fiind în ce măsură ar putea hackerii să facă telefoanele să explodeze în buzunar?
Și aici este domeniul de responsabilitate al experților, care admit că bateriile litiu-ion de la telefoane se supraîncălzesc și în cazuri izolate ard. Important este că ard încet, fără să se pună problema producerii unor explozii care să omoare sau rănească utilizatorul.
Este adevărat că, inițial, legat de explozia pagerelor Hezbollah, comentariile publice au indicat posibilitatea acțiunii de la distanță asupra bateriilor de litiu, astfel încât aceste componente să ajungă să se supraîncălzească și să explodeze. S-a confirmat însă destul de repede că agenți din Israelul au plasat material exploziv într-un lot de pagere fabricate în Taiwan, care au fost importate în Liban şi destinate Hezbollah. Explozibilii au fost puși lângă bateria fiecărui pager, iar un comutator a fost încorporat pentru a le detona de la distanţă, după primirea unui mesaj.
Revenind la întrebare, răspunsul experților este tranșant, anume că utilizatorii telefoanelor mobile sunt în siguranță! Hackerii nu pot face nimic de la distanță, astfel încât să explodeze smartphone-urile în buzunarele ori gențile oamenilor.
Bateriile sunt construite să reziste la eventuale scurtcircuite, plus că producătorii care lansează pe piață aparate electronice trebuie să obțină o mulțime de aprobări la capitolul siguranță, aceștia fiind obligați să garanteze că, în caz de scurtcircuitare a bateriei, NU se va produce și o explozie.
Legat însă de pericolul latent al telefoanelor mobile, la noi cu totul altfel se pune problema. ”Statul pe telefon” atrofiază lent mințile a milioane de oameni iar pentru cei mici pericolul este și mai mare. Nici nu ajung să deprindă obiceiuri elementare- de la îmbrăcat și igienă elementară și până la citit și socotit, că sunt deja experți în butonat, cu zeci de ore săptămânal pierdute cu ochii-n telefon. Nenorocirea este că și foarte mulți dintre părinți oferă exemple nesănătoase. Stau pe telefoane la birou, la terase și pe oriunde mai apucă. Aproape nimeni nu mai așteaptă autobuzul altfel decât „pe telefon” iar uitarea, pierderea sau blocarea smartphone-ului este echivalentul unei drame! „Butonatul” a ajuns un soi de drog care macină și el și afectează societatea, generând nu numai dependență dar și afecțiuni încă nerecunoscute, începând cu lenea de a mai pune la lucru propria minte!