Luni a fost prima zi în care elevii și preșcolarii au trebuit să facă testele COVID pe bază de salivă, teste non-invazive, cumpărate de guvern și distribuite după mai multe amânări. Cum era de așteptat, fără o o procedură unitară, fiecare școală și-a făcut propria regulă, comoditatea și fuga de responsabilitate din partea directorilor fiind mai mult decât evidente. Pe scurt, cele mai multe dintre școli și grădinițe au trimis părinților testele pentru a le face copiilor acasă și au ales varianta ca părinții să comunice rezultatul doar dacă testul este pozitiv. Ceva cât se poate de simplu în teorie dar în practică haos în toată regula.
Realitatea este că acțiunea a început prost, din simplul motiv că testele au fost distribuite copiilor sau părinților la grămadă. Ori, logic, prioritară ar fi trebuit să fie informarea corectă și obținerea acordului din partea părinților. Vorbim apoi despre eficiența scăzută a întregii acțiuni, mai ales că însuși ministrul Educației, Sorin câmpeanu, a precizat că testarea nu este obligatorie. Nu îl contrazicem nici când susține că testarea pe bază de salivă este o modalitate prin care se poate contribui la siguranța în școli dar este evident că mulți nu gândesc deloc așa. Și vorbim aici de o parte dintre părinți dar și de mulți profesori. Există multă reticență iar treaba cu mersul „pe încredere” este extrem de volatilă. Este o întreagă babilonie începînd cu scuipatul copiilor în recipient și până la transmiterea fotografiei, care în paranteză fie spus, nu este interpretată de o persoană calificată, plus că sunt poate zeci de mii de părinți care ori nu dispun de telefoane cât de cât performante, ori nu au conexiune la internet, ori nu au semnal.
Nu picăm nici la cealaltă extremă, să dăm ochii peste cap, oripilați de gestul celor câtorva cretini care au scos testele primite de copii la vânzare dar, cu tot respectul pentru cei care se implică și vor cu adevărat să facă o treabă bună, rămânem sceptici vizavi de atingerea obiectivelor scontate în urma acestei campanii extrem de costisitoare.