După lungi controverse și mai multe amânări, joi au fost distribuite elevilor primele teste non-invazive.
ISJ Dâmbovița, potrivit inspectorului școlar General Cătălina Homeghiu, a primit prima tranșă de 147000 de teste, pe care le-a distribuit tuturor unităților de învățământ, 2 decembrie fiind și prima zi în care o parte din aceste teste au fost înmânate părinților/elevilor. A mai spus șefa ISJ că „modul în care s-au mobilizat directorii și profesorii este de apreciat.” Nu băgăm mâna în foc pentru toți și completăm că o minimă campanie de informare în rândul elevilor și părinților a fost „sublimă dar a lipsit cu desăvârșire”. De aici, în absența unor clarificări și minime informări, vor porni cu siguranță multe probleme și mare mirare să nu constatăm, și asta destul de curând, că testarea în masă a elevilor și profesorilor, atât de vehement cerută până prin octombrie, nu se va dovedi altceva decât un nou eșec extrem de costisitor!
Este de neînțeles de ce conducerea Ministerului Educației nu a optat pentru un model aplicat cu succes în țări precum Germania, preferând o administrare greoaie, de frică să nu supere dinozaurii de la sindicate. Cât despre „mobilizarea” care ar trebui apreciată, doar o constatare: cam toată lumea este mobilizată în pandemie. Bunăoară părinții, care merg la lucru și plătesc taxe și impozite inclusiv pentru salariile celor din învățământul de stat!
Revenind la testarea elevilor, spun responsabilii din Ministerul Educației că nu este obligatorie, deci prezența la cursuri nu este condiționată de „scuipatul” în recipient, cum s-au grăbit să anunțe niște directori mai zeloși cu evidente obligații pe linie politică!