Despre necesitatea testării masive a populației, ca potențial mijloc de luptă împotriva răspândirii temutului COVID-19, se tot vorbește de zece luni de zile. A fost chiar una dintre temele principale de campanie la alegerile locale din septembrie 2021 dar, după vot, puțini au fost politicienii, incluzând aici și Puterea și Opoziția, care să mai aducă vorba de așa ceva. Odată cu reluarea școlii în format clasic, în februarie, testarea în masă a revenit în actualitate, fără ca guvernul să întreprindă ceva în acest sens.
Astăzi, la puțin peste un an de la declararea stării de urgență, cifrele sunt, în mare, următoarele: avem aproape un million de cazuri confirmate la 6,8 milioane teste RT-PCR și 650000 de teste rapide antigene. Asta înseamnă, în medie, o rată de pozitivare de 13,3%, nu neapărat concludentă, pentru că, lăsând la o parte persoanele simptomatice, foarte mulți cetățeni s-au testat la cerere, pentru a putea ieși din țară, să-și facă concediile, la muncă ori pentru alte probleme. Cam acesta este contextul în care ne trezim, cam din senin, cu ordonanța care reglementează efectuarea testării în farmacii.
Așadar, testarea pentru COVID-19 se va putea face și în farmacii, cum prevede actul normativ adoptat de Guvern și un proiect de Ordin al Ministerului Sănătății. Aflăm că se va face exclusiv cu teste rapide antigenice – cu salivă sau nazale – și va fi tot contra cost. Ministerul Sănătății va trimite către farmacii teste, iar acestea își pot stabili singure costul de testare care, ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, trage nădejde că „va fi competitiv, rezonabil, pentru ca oamenii să se poată testa”.
Nu se va face testare în toate farmaciile, se înțelege, pentru că nu toate farmaciile au capacitatea necesară, ci doar în cele care îndeplinesc anumite condiții. Avantajul testelor rapide este, așa cum le spune și numele, faptul că rezultatul este disponibil într-un timp scurt. De asemenea, și prețul este mai mic decât cel al unui test de laborator – PCR. Principalul dezavantaj este însă acela că rezultatul este mult mai puțin precis decât al unui test RT-PCR de laborator. În general, un rezultat pozitiv la testul rapid trebuie confirmat și de testul PCR.
Fiind vorba despre un serviciu contra-cost, este clar că nu putem vorbi despre o “testare în masă”. Este doar un soi de abureală și am putea spune cu adresabilitate unui anume segment social, neafectat de criză într-atât încât să renunțe la concedii ori alte plăceri, cum sunt spre exemplu călătoriile.