miercuri , 26 februarie 2020
Home / POLITIC / Theodor Paleologu despre sentinţa în cazul fostului preşedinte Traian Băsescu:”Nu sunt avocatul lui!”

Theodor Paleologu despre sentinţa în cazul fostului preşedinte Traian Băsescu:”Nu sunt avocatul lui!”

 

Theodor Paleologu, candidatul Partidului Mişcarea Populară pentru funcţia de preşedinte al României a fost astăzi la Târgovişte, unde a susţinut o conferinţă de presă şi s-a întâlnit cu membri şi simpatizanţi ai partidului, cu cetăţeni care îl susţin în acest demers. Anticipând întrebările ziariştilor în legătură cu efectele sentinţei Curţii de Apel Bucureşti, privind colaborarea fostului preşedinte Traian Băsescu cu Securitatea, Paleologu a declarat că nu este avocatul lui şi nici nu este obligat să explice ce au făcut alţii:

“Aş vrea să evoc una dintre temele zilei şi anume sentinţa în cazul fostului preşedinte Traian Băsescu şi aş vrea să spun din start că nu sunt avocatul lui. Are avocaţii lui, se va apăra în continuare în Justiţie, asta e tot ce am de spus. Candidatul la Preşedinţie nu are a explica ce a făcut altcineva. Ce a făcut un predecesor de-al lui. Vreau să spun lucrurile astea clar, din start.”

Theodor Paleologu susţine însă cu vehemenţă desecretizarea integrală a arhivelor fostei Securităţi şi  aflarea adevărului, ca o condiţie obligatorie pentru cunoaşterea trecutului apropiat şi pentru reconciliere:”Poziţia mea însă, principială, este că arhivele Securităţii trebuie deschise. La 30 de ani de la Revoluţie, este inadmisibil să orbecăim, în continuare, în privinţa trecutului nostru apropiat. Ştiţi foarte bine, tatăl meu a fost deţinut politic, nu am acces , în continuare, la totalitatea dosarului lui de urmărit şi deţinut politic şi apoi de dizident , în anii din urmă ai comunismului. Lucrul ăsta este inadmisibil.

Încă mai grav este că dosarele ofiţerilor de securitate nu sunt accesibile. Cunosc cazuri de personae care au cerut dosarele unor rude care au fost ofiţeri de securitate şi nu li s-a dat nimic. Asta este incalificabil. Au trecut 30 de ani de la căderea comunismului şi acest lucru trebuie să se încheie. Pe de altă parte, este evident  că această chestiune a trecutului comunist, a terorii comuniste, a represiunii, a colaborării cu Securitatea, trebuie cântărită cu foarte multă grijă. Pentru că nu poţi să te pronunţi asupra unei persoane şi asupra unui dosar, atâta vreme cât nu cunoşti toate piesele dosarului. ”

Împreună cu  Theodor Paleologu au venit la Târgovişte  Eugen Tomac – preşedintele PMP , Mihail Neamţu-purtatorul de cuvânt, Ioana Constantin şi Tudorache Rizia, ambii secretari general adjunci ai partidului, gazda evenimentului fiind Liliana Niţu, preşedinte PMP Dâmboviţa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *