Senatorul PSD Titus Corlățean, președintele Comisiei pentru Politică Externă din Senatul României a condus lucrările comisiei de audiere a ministrului propus pentru Ministerul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu. Din această postură, a nominalizat temele pe care le consideră prioritare pe termen scurt și mediu și a exprimat speranța că atât MAE cât și Guvernul vor continua demersurile legitime legate de patrimoniul Gojdu, dar și că statul român va rămâne constant în ceea ce privește tezaurul României de la Moscova.
Titus Corlățean a solicitat finalizarea și operaționalizarea rapidă a structurii dedicată familiilor de români care au fost deposedate de copii „din rațiuni exagerate sau abuzive”, dar și accelerarea negocierii acordului privind transferul românilor condamnați la pedeapsa capitală în Malaezia.
Cu acordul ministrului desemnat al Afacerilor Externe, la audieri au participat, în calitate de invitați, mai mulți studenți ai Facultății de Drept a Academiei de Studii Economice, entuziasmați să fie alături și în această ipostază de profesorul lor de Drept Internațional Public și Organizații și Relații Internaționale, senatorul Titus Corlățean.
„Astăzi am invitat la Parlament un al doilea grup de studenți de la Facultatea de Drept a Academiei de Studii Economice (ASE). Predau acestor studenți disciplinele Drept Internațional Public și respectiv Organizații și Relații Internaționale. Pe lângă turul cu ghid al Parlamentului și accesul în diferite spații aparținând Senatului, inclusiv în plenul acestuia, le-am rezervat studenților o surpriză. I-am invitat la audierea ministrului desemnat al afacerilor externe, Bogdan Aurescu, audiere pe care am condus-o în calitate de Președinte al Comisiei pentru politică externă a Senatului. Precizez că ședința de audiere a avut caracter public și am avut acordul prealabil al ministrului pentru prezența studenților. Este vorba de procedurile parlamentare cunoscute pentru învestirea unui nou guvern.
A fost o experiență în premieră, unică pentru orice student care studiază Dreptul Internațional, pe care tinerii invitați au apreciat-o. La final, ne-am despărțit cu promisiunea că voi organiza, la cererea unora dintre ei, un cerc de Drept Internațional în cadrul Facultății de Drept. Mă bucur să constat că există nu puțini studenți tentați de o viitoare carieră diplomatică. Avem nevoie să asigurăm un schimb de generații predictibil în MAE, așa că voi face tot ceea ce pot să îi ajut pe cei interesați.
P.S. Stimați studenți, ne revedem la curs”- a scris senatorul Titus Corlățean pe pagina sa de socializare.