Senatorul PSD de Dâmbovița Titus Corlățean a participat, timp de două zile, la Conferința Internațională a Rețelei Parlamentare Globale a OCDE, în calitate de membru al grupului restrâns al Adunării Parlamentare a Consiliului Europei. Prezența fostului ministru de Externe a fost oportună nu numai pentru că a venit la scurtă vreme după ce România a fost desemnată candidat pentru o viitoare aderare la OCDE, mandatul european fiind folosit cu succes pentru a susține politic și interesul național legat de obiectivul de aderare.
„Am participat la prima zi a conferinței internaționale a rețelei parlamentare globale a Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE). Sunt onorat să fi fost inclus în grupul restrâns de parlamentari europeni ai Adunării Parlamentare a Consiliului Europei (PACE), care să participe ca partener al OCDE la această importantă structură de cooperare internațională. O prezență europeană românească la OCDE, la puțină vreme după ce România a fost desemnată candidat pentru o viitoare aderare la OCDE, ceea ce îmi permite să folosesc acest mandat european pentru a susține politic și interesul specific național legat de acest obiectiv major al țării noastre, de a deveni membru al acestei Organizații mondiale economice de elită.
La finalul celei de-a doua zile a conferinței rețelei globale parlamentare OCDE, împreună cu Secretarul General al Organizației, Mathias Cormann, cel care a avut un rol important în obținerea consensului statelor membre OCDE pentru invitarea recentă a României de a începe negocierile de aderare, în baza statutului de candidat recent obținut de țară noastrăm, am discutat despre susținerea candidaturii României și despre rolul pe care Parlamentul țării noastre trebuie să-l joace în acest proces.
M-am bucurat, totodată, să fiu într-o echipă valoroasă a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, alături de George Katrougalos (Grecia), de asemenea fost ministru al afacerilor externe și alte două colege din Portugalia și Turcia. Această echipă va participa constant de acum înainte la menționata structură de cooperare, în baza Parteneriatului care există între Consiliul Europei și OECD încă din 1962. De altfel, organizația de la Strasbourg ne-a făcut onoarea să ne desemneze, pe colegul grec și pe mine co-președinții reprezentării Adunării Parlamentare a Consiliului Europei la OECD.
A fost o conferință extrem de bună, pe fond (analiza impactului economic, financiar, social etc al războiului din Ucraina; tema refugiaților; modificarea sistemului de impozitare și taxare în spațiul OECD; mutațiile în materia comerțului mondial etc), dar și din perspectiva contactelor de nivel realizate cu lideri ai Organizației de la Paris, cu reprezentanți ai parlamentelor naționale din statele membre, din Adunarea Parlamentară a NATO sau din Parlamentul European. Am avut 5 intervenții la diferite secțiuni ale conferinței și am putut promova politic candidatura României la OCDE din perspectiva viitoarelor negocieri, pentru accelerarea acestora, având în vedere și profilul de stat membru al UE. Cu cât mai repede, cu atât impactul economic și social, de rating de țară etc va fi mai benefic pentru România și cetățenii săi.”