Acasă NAȚIONAL Titus Corlățean, raportor al APCE:”Mă onorează încrederea cu care parteneri europeni importanți mă creditează pentru promovarea unor dosare internaționale cu miză”

Titus Corlățean, raportor al APCE:”Mă onorează încrederea cu care parteneri europeni importanți mă creditează pentru promovarea unor dosare internaționale cu miză”

de adrian

Senatorul Titus Corlățean, membru al Delegației Parlamentului României la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE), efectuează, în perioada 22-23 februarie, o vizită oficială la Bruxelles, în calitate de raportor al Comisiei APCE pentru afaceri politice și democrație pe tema: Dincolo de Tratatul de la Lisabona – consolidarea parteneriatului strategic dintre Consiliul Europei și Uniunea Europeană.
Programul vizitei include întâlniri cu membri ai Comisiei Europene și cu reprezentanți ai structurilor de lucru relevante din cadrul Comisiei, precum și cu reprezentanți de rang înalt ai Parlamentului  European și cu alte oficialități  europene.
Agenda acestei vizite se va concentra pe stadiul și perspectivele de dezvoltare a cooperării dintre Consiliul Europei și Uniunea Europeană, în contextul competențelor sporite dobândite de UE, potrivit Tratatului de la Lisabona, în domeniile statutare ale Consiliului Europei: guvernanța democratică, statul de drept și drepturile omului.
Vizita de informare de la Bruxelles încheie etapa pregătitoare a proiectului de raport pe  care senatorul român îl va prezenta spre examinare membrilor comisiei în cadrul viitoarei reuniuni a Comisiei APCE pentru  afaceri politice și democrație. Ulterior, plenul APCE va dezbate și va supune votului final, în cadrul celei de-a doua părți a Sesiunii ordinare a APCE (Strasbourg și online, 25-29 aprilie 2022), proiectul de rezoluție și proiectul de recomandare aferente acestui raport, cu recomandări adresate parlamentelor naționale, respectiv guvernelor statelor membre ale Consiliului Europei.

Parteneriatul Strategic dintre Consiliul Europei și UE se bazează pe trei piloni principali: dialog politic consolidat; cooperare în plan juridic prin aderarea UE la Convenția Europeană a Drepturilor Omului și la alte convenții și mecanisme ale Consiliului Europei; promovarea unor programe comune de asistență pentru statele din vecinătatea Uniunii Europene, în vederea susținerii reformelor democratice ale acestor țări.

„Pe 23 și 24 februarie 2022 sunt în misiune oficială la Bruxelles, cu mandat european, în calitate de raportor al Adunării Parlamentare a Consiliului Europei pe tema „Parteneriatului Strategic dintre Consiliul Europei și Uniunea Europeană”. Temă importantă, cu consecințe foarte serioase. Mă voi întâlni cu mai mulți comisari europeni, directori generali coordonatori de departamente în Comisia Europeană și cu lideri ai Parlamentului European.

P.S. Mă onorează încrederea cu care parteneri europeni importanți mă creditează pentru promovarea unor dosare internaționale cu miză. Dacă instituțiile statului român vor deveni și ele mai interesate, avem ce discuta. Deocamdată nu prea văd interes sau știință…Mergem mai departe”- a transmis senatorul Titus Corlățean. 

 

You may also like

Lasă un Comentariu