Joi și vineri , președintele Comisiei de politică externă a Senatului României a participat, la Veneția, la întâlnirea anuală dintre Președinții Grupurilor politice din Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei de la Strasbourg și Președintele și Biroul Comisiei de la Veneția. Această prestigioasă instituție a Consiliului Europei include cei mai buni experți juriști din statele membre ale CoE în domeniul dreptului constituțional, dreptului internațional public, minorităților naționale, proceselor electorale etc. De asemenea, Comisia de la Veneția este recunoscută pentru a stabilirea Listei criteriilor care definesc statele democrațice („Rule of law checklist”).
”Ca și anul trecut, am avut onoarea să reprezint Grupul meu politic european, în calitate de Vicepreședinte SOC la nivel european în CoE.
Tema din acest an este, ce coincidență (!!!), „Interferențele străine în procesele democratice, inclusiv necesitatea de a apăra statul de drept, precum și manipularea prin informații din sursă externă pe durata proceselor electorale” !
Evident că voi informa în numele SOC Comisia de la Veneția și colegii europeni din APCE în legătură cu evoluțiile electorale dramatice din România și interferențele externe care au deturnat grav procesul electoral Prezidențial (aș spune într-o anumită măsură și cel Parlamentar), elemente care au determinat Curtea Constituțională să anuleze întreg procesul electoral prezidențial din România.
Ceea ce s-a întâmplat în țara noastră știu deja că va constitui un studiu de caz la nivel european și va determina Comisia de la Veneția și statele europene să revizuiască modalitățile, politicile și pârghiile de a apăra securitatea democratică, standardele în materie de stat de drept și democrație în țările noastre ”- a transmis senatorul Titus Corlățean.