Acasă ACTUALITATE Tradiţii aparte de Bobotează la Serdanu

Tradiţii aparte de Bobotează la Serdanu

de adrian

Din punct de vedere calendaristic, Botezul apelor sau Boboteaza reprezintă încheierea ciclului celor 12 zile ale Sărbătorilor de Iarnă, care încep pe 25 decembrie, cu Nașterea Domnului. 6 ianuarie este ziua în care a fost botezat Iisus Hristos, iar legenda spune că atunci când Ioan Botezătorul a început procesiunea botezării, diavolii au venit pe râul Iordanului, pentru a o împiedica. În acel moment Dumnezeu a poruncit preoților să sfințească apele iar diavolii s-au înnecat. În mai multe localități dâmbovițene se păstrează nealterate obiceiuri moștenite din străbuni unele destul de rar întâlnite în această parte a țării. Este și cazul satului Serdanu, comuna Lungulețu, unde, după slujba de Bobotează, preoții ies din biserică și are loc Botezul Cailor. Animalele sunt gătite cu ciucuri și harnașamente frumoase, iar tinerii îi plimbă călare pe ulițele satului. Obiceiul simbolizează legătura puternică dintre oamenii și animalele care le-au fost și încă le mai sunt de folos la muncile câmpului. Botezul cailor se mai întâlnește în Bărăgan, în Oltenia, la Băilești și în Prahova, la Târșor și Pietroșani.
Tot la Serdanu, întreaga suflare a satului se strânge apoi pe malurile Dâmboviței şi pe  podul de la Cotu’ Morii, iar preoții aruncă în apă crucea sfințită. Tinerii cei mai curajoși înoată să prindă crucea iar câștigătorul întrecerii  este privit cu respect de ceilalți.
Se spune că cine se spală cu apă sfințită din râul Dâmbovița este ferit de boli și de rele. Tot în ziua de Bobotează la Lungulețu se mănâncă păsat iar gospodării se cinstesc cu țuică fiartă.
 

You may also like

Lasă un Comentariu