miercuri , 27 mai 2020
Home / SĂNĂTATE / TREI FOCARE DE PESTĂ PORCINĂ CONFIRMATE LA PERŞINARI ŞI CIOCĂNEŞTI

TREI FOCARE DE PESTĂ PORCINĂ CONFIRMATE LA PERŞINARI ŞI CIOCĂNEŞTI

Centrul  Local de Combatere a Bolilor din județul Dâmbovița s-a întrunit astăzi, 2 septembrie,  ca urmare a confirmării apariției virusului de pestă porcină africană în județul Dâmbovița, în două gospodării din comuna Perşinari și o gospodărie în comuna Ciocăneşti – sat Ciocănești, în scopul  adoptării planurilor de măsuri privind controlul și combaterea acestei boli și pentru a aproba deciziile de plasare sub supraveghere și de informare a cetățenilor.

Astfel, s-a luat măsura uciderii porcinelor din gospodăriile afectate, urmând a se continua supravegherea clinică și catagrafierea tuturor porcinelor de la nivelul localităților.

În conformitate cu planurile de măsuri aprobate, s-au stabilit zonele de restricție (zona de protecție și zona de supraveghere) în jurul focarelor, din cele două localități.

Totodată a fost emisă și decizia de stingere a focarului  de pestă porcină africană din localitatea Răzvad, având în vedere că nu au mai fost constatate și notificate cazuri de îmbolnăvire și mortalitate la porcine.

În continuare, se solicită sprijinul și înțelegerea cetățenilor pentru respectarea măsurilor dispuse, având în vedere gravitatea bolii și consecințele acesteia. Orice suspiciune de boală trebuie anunțată imediat medicului veterinar din localitate, Direcției Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Dâmbovița și autorităților locale. Proprietarii ai căror animale sunt ucise vor fi despăgubiți de către stat.

Reamintim că pesta porcină africană (PPA) nu afectează oamenii, neexistând nici ce mai mic risc de îmbolnăvire , ea având un puternic impact la nivel economic si social.

Până la această dată, în Dâmboviţa au fost sacrificate peste 2000 de animale infectate sau susceptibile a fi infectate cu PPA

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *