miercuri , 5 august 2020
STIRI PE SCURT
Numărul dâmbovițenilor decedați în urma infectării cu COVID-19 a urcat la 68Dâmbovița: 61,09% rata de promovare a concursului național de titularizareREGULI PRIVIND AFIȘAJUL ELECTORAL ÎN PERIOADA PRECAMPANIEI ELECTORALESolidaritatea nu ține cont de distanță!Cornel Ștefan, candidat PSD la Consiliul Județean:” Îndemn la decență, la calm. Niciodată nu voi lansa atacuri lCoronavirus 4 august 2020: peste 55000 de cazuri de la începutul pandemiei, din care 2043 din Dâmbovița!Virgil Guran, președinte PNL Dâmbovița, despre acuzațiile aduse de Radu Popa:” O înșiruire aberantă de minciuniJandarmii sancționează comerțul ambulantÎn toamnă, Cinematograful Independența va fi redat publicului târgovișteanDâmbovița- al treilea județ ca număr de cazuri active!Dâmbovița: 52 de amenzi pentru nerespectarea măsurilor de protecție individualăRadu Popa, vicepreședinte PSD Dâmbovița: În județ acționează un grup de interese transpartinic foarte influent,Dâmbovița:86 de candidați au obținut definitivarea și dreptul de practică în învățământul preuniversitarCei patru mușchetari au rămas…doiDâmbovița: 325 de locuri de muncă disponibile la această datăPSD Dâmbovița va iniția un dialog cu părinții și cu cadrele didactice, pentru redeschiderea școlilorCandidatul liberal Aurelian Cotinescu acuză conducerea Primăriei Târgoviște:”Nu există transparență, există o Coronavirus 3 august:7660 persoane internate cu COVID-19, din care 419 în stare gravă la ATIIncendiile de vegetație dau din nou de furcă pompierilorReplica liberalilor la acuzațiile PSD: Jale, nevoie mare!
Home / INFO NAȚIONAL / Trianon 1920-2020, 100 și încă doi ani de dreptate istorică
????????????????????????????????????

Trianon 1920-2020, 100 și încă doi ani de dreptate istorică

Cu numai o săptămână înainte de aniversarea a 100 de ani de la semnarea Tratatului de la Trianon, ministrul de Externe al Ungariei aproape că s-a învitat singur la București, unde a fost primit, nu neapărat cu încântare, de omologul român. Întâlnirea Peter Szijjarto- Bogdan Aurescu a avut loc în marja vizitei ministrului ungar în România,  cu etape programate inițial doar la Cluj și Alba Iulia, ceea ce nu a împiedicat șeful diplomației de la București să declare că și-ar fi dorit ca întâlnirea să se consume după 4 iunie. Adică după marcarea, de către lumea civilizată, a unui secol de la semnarea Tratatului de la Trianon, în același timp comemorare cernită și motiv de exacerbare a tensiunilor pentru revanșarzii unguri și naționaliștii extremiști.
Oricum, dialogul celor doi s-a consumat după mai multe momente extrem de tensionate, iscate nu neapărat de acuzatiile președintelui Klaus Iohannis, privind “vânzarea Ardealului”. Este și motivul pentru care ministrul român a cerut ca oficialii din Ungaria să se abțină să facă declarații care ar putea duce la deteriorarea relațiilor dintre cele două țări, punct de vedere susținut și de Szijjarto. Acesta din urmă a insistat însă că momentul Trianon reprezintă „o mare supărare” pentru maghiari, nefiind un motiv de aniversare.

O trimitere clară la legea adoptată în prima ședință de vot după vârful pandemiei, când Camera Deputaţilor a decis ca data de 4 iunie să fie declarată Ziua Tratatului de la Trianon. Proiectul de lege în acest sens a fost adoptat de deputaţi cu 235 voturi ”pentru”, 21 ”împotrivă” şi 25 abţineri. Legea  prevede posibilitatea organizării, la nivel naţional şi local, de manifestări cultural-educative şi ştiinţifice consacrate conştientizării semnificaţiei şi importanţei Tratatului de la Trianon. În plus, mai spune legea, guvernul şi autorităţile administraţiei publice centrale şi locale vor lua măsurile necesare pentru ca în această zi să fie arborat drapelul României, în conformitate cu prevederile Legii nr. 75/1994 și să fie  intonat Imnul Naţional.
Deși nu este o lege îndreptată împotriva unei minorități naționale, UDMR a criticat acest proiect pe care îl consideră ”inutil”, susținând că “ceea ce în trecut, cu un secol în urmă, pentru naţiunea română a fost o bucurie imensă, pentru naţiunea maghiară şi pentru maghiarii din România a fost o pierdere uriaşă şi o tristeţe imensă.”
Ca de obicei, o atitudine duplicitară, antiromânească, de vreme ce aceiași lideri ai UDMR “uită” că   Jobbik- partidul  de extremă dreaptă de la Budapesta şi Fidesz- partidul  au adoptat, în 2010, o lege de comemorare a „aşa-zisei tragedii a naţiunii maghiare prin Tratatul de la Trianon”. Adică înfăptuirea Marii Uniri și recunoașterea internațională a României Mari, doi ani mai târziu, pentru Ungaria vecină și prietenă înseamnă și astăzi o tragedie națională…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *