joi , 4 iunie 2020
Home / EDITORIAL / “Tunuri” pandemice

“Tunuri” pandemice

Cu toate dificultățile generate de criza COVID-19, pornind de la restricțiile de circulație și până la constrângerile materiale, presa și-a continuat activitatea “la foc continuu”, informând opinia publică așa cum a făcut mereu, onest și nepărtinitor, excepțiile fiind, ca de obicei,  jigodiile și mercenarii. Și ca dovadă, dincolo de fluxul extraordinar de informații prelucrate și difuzate cu celeritate, presa și-a făcut datoria și a semnalat prompt derapajele, fie că vorbim despre activitatea executivului, despre acțiuni politice sau de altă natură. N-au scăpat vigilenței jurnaliștilor nici “tunurile” date de nemernici aflați în cârdășie cu politicieni veroși, care au văzut în criza noului coronavirus o oportunitate pentru a-și crește averile ilicite.

Vorbim aici despre contractările dubioase de echipamente medicale de protecție  și consumabile medicale, în principal măști de protecție, viziere, combinezoane și botoși, în valoare de sute de  milioane lei, toate prin achiziție directă. Cifrele sunt elocvente și oricine este în stare să compare și să judece dacă  cele mai mari contracte încheiate prin această procedură au fost corecte sau nu.

Pentru măștile medicale de unică folosință, fără să aducem în discuție calitatea, deși nemernicii de cea mai joasă speță ar da banii pe făcături, riscând sănătatea a mii de oameni- cel mai mult a plătit Compania Municipală Termoenergetica – 6,4 lei bucata, urmată de STB – 5,8 lei bucata, ambele societăți comerciale din subordinea Gabrielei Firea. Spre comparație,  un pachet de 50 de măști de unică folosință, cu 3 straturi, s-a vândut în aceeași perioadă cu  120 lei, ceea ce înseamnă circa 2,40 lei bucata, adică de 2,5 ori mai ieftin. Ca o paranteză, nu vrem  să se înțeleagă greșit, că primarul general a făcut vreun mișmaș. Nu Firea se ocupă de achiziții dar totul s-a petrecut în ograda sa.

Pentru  măștile FFP2, cel mai mult au plătit Spitalele Județene de Urgență din Ploiești și Iași – 60 de lei/bucată, urmate de Spitalul Județean Cluj – 42 lei, pentru ca cel mai mic preț să fie 13 lei/bucată, la Serviciul de Ambulanță Judetean Bihor, de peste patru ori mai puțin.

O altă comparație elocventă:Poliția Locală Sector 1 a încheiat, pe 17 martie, un contract de 2.560.000 lei pentru achiziția a 500.000 de măști chirurgicale cu 3 straturi și 3 pliuri, prețul plătit pe bucată fiind de 5,12 lei. Aproape în același timp, Spitalul Clinic Județean de Urgență Sf. Andrei, din Constanța, a încheiat  un contract de 1.984.000 lei  pentru achiziționarea a 800.000 de măști medicale cu 3 straturi, prețul  fiind de 2,48 lei bucata. În buzunarele cui o fi ajuns diferența de 2,62 lei/bucată? Și vorbim de 500000 de măști, ceea ce înseamnă un tun de 1,31 milioane de lei, bani din taxele și impozitele bucureștenilor.

Sunt zeci de contracte dubioase și pentru alte echipamente de protecție, diferența dintre prețurile de achiziție pe același produs fiind de aproape 50 de lei în cazul măștilor FFP2, achiziționate cu 13 lei de SAJ Bihor și cu 60lei/buc la Iași ori București.
Ajunși aici, se cuvine să reluăm o declarație a déjà prea celebrului Adrian Streinu Cercel, managerul Institutului de Boli Infecțioase Matei Balș din București: “După ce se termină bolâșnița asta, pandemia, or sa vină alții să ne tragă de mânecă: dar cum ați realizat voi achizițiile? Aici trebuie scos un cadru normativ cât se poate de clar care să stipuleze foarte clar că nimeni nu va avea voie să se atingă de noi în viitor.”Tare de tot, de parcă ar fi fost treaba lui să facă achiziții sau, cine știe, să îi acopere pe cei care au făcut asemenea achiziții! Pe principiul “unde-s doi puterea crește”, i-a ținut isonul atotstăpânitorul peste DSU, Raed Arafat, care a afirmat: ”Cine a ocolit birocrația acum pentru achiziții sanitare să nu fie pedepsit!” Cu alte cuvinte, și Streinu și guru Arafat cer protecție pentru îmbogățiții pe urma pandemiei… Scârbos de tot!

Numai că socoteala celor doi nu s-a potrivit cu pozițiile ferm exprimate de Forumul Judecătorilor din România și Inițiativa pentru Justiție, care au  solicitat Consiliului Superior al Magistraturii să apere independența sistemului judiciar fix raportat  la respectivele  declarații ale lui Raed Arafat și Adrian Streinu-Cercel. Pentru că, susțin pe bună dreptate magistrații,  starea de urgență și “ocolirea birocrației” nu înseamnă impunitate față de faptele de corupție.

”Instituirea stării de urgență nu înseamnă și stabilirea unei stări de impunitate față de faptele de corupție sau alte fapte penale în legătură cu achizițiile de echipamente medicale”, se arată într-un comunicat al celor două organizații.Și pentru că tot le place unora să o invoce,Comisia de la Veneția a statuat constant că „și în cele mai deosebite stări de urgență, domnia legii trebuie să prevaleze”. În concluzie, contractele la control!!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *