Cam la două luni de la refuzul răspicat al Ucrainei de a intra în negocieri cu Rusia, privind prelungirea contractului de tranzit de gaze către țările europene, austriecii par să fi intrat în fibrilații!
Reamintim că , pe la mijlocul lunii iulie, ministrul ucrainean de resort a mers chiar mai departe cu declarațiile, apreciind că „anul viitor va fi un indicator în ceea ce privește capacitatea Europei de a funcționa fără să aibă deloc gaz rusesc”. Cele mai afectate țări în cazul blocajului vor fi, în mod evident, Austria și Ungaria, țări membre UE dar și care gravitează pe orbita politică a Moscovei!
În disperare, directorul general al OMV, Alfred Stern, are programată pentru săptămâna viitoare o vizită la București, pentru a negocia cu reprezentanții Guvernului modificarea Legii Offshore. Această vizită are loc după ce statul român a fost acționat în judecată, fiind reclamate prevederi care nu satisfac integral pretențiile nesimțite ale companiei austriece, care dorește să poată avea mai multă libertate în exportul gazelor din Marea Neagră către vest. Adică este căutată prin orice mijloace o portiță pentru a compensa lipsa gazelor importate în prezent din Rusia.
OMV Petrom a acționat în judecată statul român la Curtea Internațională de arbitraj de la Paris – ICC, reclamând anumite prevederi din Legea Offshore care îi impun unele limite în ceea ce privește modul în care poate dispune de producția de gaze naturale din Marea Neagră. În plus, informația privind noul litigiu a venit la scurt timp după anunțul deciziei OMV Petrom de a trece, împreună cu Romgaz, la exploatarea zăcămintelor comerciale de gaze naturale Domino și Pelican Sud, ambele din Perimetrul Neptun Deep.
Așa cum a fost adoptată legea, cu gazele din Marea Neagră trebuie asigurat prioritar consumul intern, ceea ce nu convine deloc Austriei neprietene.
Și ca o culme a nesimțirii, chiar cu certitudinea că România urmează să devină cel mai mare producător de gaze naturale din UE, guvernul austriac se opune în continuare intrării României în Schengen, cu pierderi de miliarde de euro pentru companiile din țara noastră!
Merită amintit în acest context că Ursula von der Leyen a cerut din nou Austriei să permită intrarea României şi a Bulgariei în Schengen „fără nicio întârziere”, refuzul categoric venind rapid de la ministrul de Interne Gerhard Karner:” nu are niciun sens pentru mine să vorbim despre o extindere a Spaţiului Schengen. Avem nevoie de mai multe controale, nu de mai puţine”.
Vizavi de atâta înverșunare împotriva României și românilor, răspunsul la fel de ferm al guvernului de la București ar trebui să fie pe măsură: ”Gazele de la Marea Neagră sunt ale românilor , care sunt primii îndreptățiți să beneficieze pe urma lor, cu sau fără Schengen!”