La doi ani și jumătate de când a fost pusă piatra de temelie-27 iunie 2022, după multă muncă și parcurgerea unui traseu administrativ deloc ușor, a fost inaugurat primul hotel clasificat la cinci stele în Dâmbovița. O investiție privată de anvergură, o bijuterie a turismului gândită și ridicată astfel să se integreze perfect în decorul unic al Stațiunii montane de interes național Peștera Padina. Un proiect pe care Valentin Calcan și familia sa l-au promovat și susținut permanent și căruia astăzi i-au dat un puternic impuls prin exemplul de uriașă implicare materială. Pentru că, fără a folosi vorbe mari, Valentin Calcan a făcut un imens pariu: investind în acest hotel, a investit în viitorul stațiunii pe care, cu răbdare și tenacitate o vede crescând de la un an la altul. Nu este singur pe acest mare șantier și asta s-a văzut vineri, 30 noiembrie 2024, într-o zi de mare sărbătoare a Ortodoxiei, la evenimentul inaugural din inima Munților Bucegi- Cota 1600, unde a fost deschis „Peștera Wellness & Spa”, repetăm, primul hotel clasificat la cinci stele din județul Dâmbovița.
Au onorat invitațiile și au fost alături de familia Calcan ÎPS Nifon, Mitropolit și Arhiepiscopul Târgoviștei, Corneliu Ștefan- președintele Consiliului Județean Dâmbovița, Laurențiu Moraru, primarul comunei Moroeni, prefectul județului Dâmbovița – Emilian Rusu, vicepreședinte Consiliului Județean Dâmbovița – Antonel Jîjîie, fostul premier Victor Ponta, Gabriel Boriga – administrator public al municipiului Târgoviște, Claudia Gilia – președinte al Senatului Universității Valahia din Târgoviște, Ionuț Săvoiu – secretar de stat în Ministerul Transporturilor, Adrian Țuțuianu și Gheorghe Ana – foști președinți ai Consiliului Județean Dâmbovița, Sandu Tolea – directorul Direcției Sanitar Veterinare Dâmbovița, Sorin Stoica – directorul Direcției de Sănătate Publică Dâmbovița, Tiberiu Lixandru – director Direcția Finanțelor Publice Dâmbovița și alți reprezentanți ai administrației publice locale și județene.
Cu certitudine, „Peștera Wellness & Spa” va ajunge rapid un reper al turismului montan, nu numai în zona Bucegilor. Prin dotări și confort depășește net cam tot ce este astăzi oferit turiștilor în zonă iar calitatea serviciilor este ireproșabilă. Totul a fost conceput pentru liniște și odihnă, pentru relaxare prin simbioza dintre peisajele de vis care se deschid privirilor din fiecare cameră și până la tehnologiile moderne integrate cu dibăcie. Spațiile comune sunt foarte generoase iar proiectanții , respectând evident specificațiile investitorului, s-au gândit la toate.
Camere luminoase, mobilate și utilate modern, lux și confort! Zona de SPA la fel, depășește așteptările! Totul impresionează, începând cu zona de recepție, generoasă ca dimensiuni și primitoare.
Gazdă primitoare, permanent atent ca toți invitații să se simtă bine, Valentin Calcan, a mulțumit celor prezenți, martorii unui eveniment deosebit scris pe 30 noiembrie, de Ziua Sfântului Apostol Andrei, la Cota 1600, pe Platoul Peștera-Padina, unde se dezvoltă vertiginos una dintre cele mai adevărate stațiuni montane din România.
Emoționat, le-a urat nepotului Andrei și nurorii sale Andreea un călduros „La mulți ani”, a mulțumit întregii familii care i-a fost aproape. Președintele Camerei de Comerț, Industrie și Agricultură Dâmbovița i-a evocat pe cei care nu mai sunt și care i-au fost alături, sprijin și mentori.
Înalt Prea Sfinția Sa Nifon, Arhiepiscopul și Mitropolitul Târgoviștei, a ținut să fie prezent la acest moment special, deosebit de important pentru județul Dâmbovița.
„Aici, în frumusețea fascinantă a Munților Bucegi, se deschide un așezământ de mare ținută din punctul de vedere al dezvoltării economice și turistice ale națiunii române. Un fapt extraordinar pentru istoria acestor meleaguri. Cu o sută de ani în urmă, în 1924, aici s-a binecuvântat și s-a sfințit casa de oaspeți care se numea la început „Hanul Peștera”, după aceea „Casa Peștera”. Tot aici, la câteva sute de metri, este Mănăstirea Peștera, Peștera Ialomiței, mănăstire care are peste 400 de ani și care stă de veghe spiritual și cultural pentru toți vizitatorii care vin să vadă aceste meleaguri frumoase și binecuvântate ale țării”, a transmis IPS Nifon – Arhiepiscopul și Mitropolitul Târgoviștei.
Înaltul ierarh a oferit în dar familiei Calcan o icoană a Maicii Domnului. Înalt Prea Sfinția Sa a mai făcut, cu emoție, o mărturisire: preoții au binecuvântat, în 1924 și în 1942, Casa Peștera, și acum, în 2024, pe același loc, este binecuvântat acest așezământ modern, emblemă pentru întreg județul Dâmbovița.
Laurențiu Moraru, primarul din Moroeni l-a felicitat pe Valentin Calcan pentru faptul că a reușit să ducă la capăt realizarea acestui obiectiv deosebit de important pentru turismul și economia județului, pentru buna colaborare care există între administrația publică locală și Complexul Hotelier „Peștera”.
Corneliu Ștefan, președintele Consiliului Județean a mulțumit omului de afaceri Valentin Calcan și familiei sale, pentru faptul că au contribuit din plin la dezvoltarea turismului montan din Bucegii dâmbovițeni, pentru faptul că, prin construirea acestui hotel ultramodern, catalogat la cinci stele, a adus prestanță și renume. Corneliu Ștefan i-a oferit lui Valentin Calcan o plachetă de recunoștință, ca semn de prețuire pentru activitatea economică intensă depusă pentru binele județului Dâmbovița.
Scurt istoric al „Casei Peștera”
Mai 1923 încep lucrările pentru Casa Peștera
„Casa Peștera” a fost numele primei construcții, renunțându-se la numele inițial, acela de „Hanul Peștera”. Lucrările au început în luna mai 1923 sub directa îndrumare a lui Mihai Haret, nepotul savantului Spiru Haret. Mihai Haret este considerat întemeietorul mișcării turistice din România și a fost Membru al Clubului Alpin Francez precum și Membru în Comitetul Societății Regale Române de Geografie.
21 Septembrie 1923 inaugurarea Casa Peștera
În toamna aceluiași an, mai exact la 21 septembrie 1923, a avut loc inaugurarea în prezența a peste 60 de iubitori de munte.
„Înzestrată cu sobe de teracotă, cu 40 de paturi cu somieră, saltele de lână, perne de fulgi, pături și lingeria completă de pat, casa „Peștera” punea la dispoziția turiștilor 5 camere la parter și 3 la mansardă, o sală de mâncare cu bibliotecă. Cortul principal mai cuprindea: bucătăria, cămara de alimente, camera îngrijitorului, o piviniță de beton iar corpul secundar: o cameră pentru călăuze cu 6 locuri, o cameră neagră pentru fotografie, o cămară-atelier și un grajd pentru vite” (din Enciclopedia Turistică Românească Volumul XIII 1946).
29 iunie 1925 Inaugurarea Casa Peștera extinsă
Din 1924 și până în primăvara lui 1925, cabana a fost extinsă și reamenajată, întrucât numărul turiștilor în Bucegi crescuse semnificativ și construcția inițială devenise neîncăpătoare mai ales pe timpul verii. La noua inaugurare au participat peste 200 de oameni, deși evenimentul a avut loc 29 iunie 1925, o zi de vară friguroasă și cu viscol. Printre cabanierii perioadei de început se număra și legendarul Moș Neculae Butmăloiu alături de soția sa Mina. Moș Neculae a fost „păzitor silvic, vânător de capre negre” și cunoștea foarte bine Bucegii. De altfel, drumul care merge din Bușteni la „Casa Peștera” se mai numește „drumul lui Butmăloiu”
29 iunie 1925 Inaugurarea Casa Peștera extinsă
Din 1924 și până în primăvara lui 1925, cabana a fost extinsă și reamenajată, întrucât numărul turiștilor în Bucegi crescuse semnificativ și construcția inițială devenise neîncăpătoare mai ales pe timpul verii. La noua inaugurare au participat peste 200 de oameni, deși evenimentul a avut loc 29 iunie 1925, o zi de vară friguroasă și cu viscol. Printre cabanierii perioadei de început se număra și legendarul Moș Neculae Butmăloiu alături de soția sa Mina. Moș Neculae a fost „păzitor silvic, vânător de capre negre” și cunoștea foarte bine Bucegii. De altfel, drumul care merge din Bușteni la „Casa Peștera” se mai numește „drumul lui Butmăloiu”
In vara anului 1974 s-a început construcţia hotelului Peştera. Lucrările au înaintat greu şi încet, ca toate construcţiile edificate in inima munţilor, unde aprovizionarea cu materiale şi utilaje se face cu mare dificultate. Munca lui N. Soricu s-a dublat, avind acum în grija sa, pe lîngă buna găzduire a turiştilor şi asigurarea mesei zilnice a 150 de muncitori de pe şantier. Dar timpurile grele au trecut şi la 31 decembrie 1978 hotelul şi-a primit primii oaspeţi. El se înalţă pe 9 nivele, puţind găzdui 148 de persoane în camere de 2-6 locuri, dotate cu instalaţii sanitare. Un frumos restaurant, amplasat la nivelul 3, este servit de cîteva fete din regiune, care au adus cu ele bunăcuviinţă şi o mare cantitate de bunăvoinţă. Printre altele, aici se poate servi la orice oră un ceai cald şi aromat, băutură at it de necesară, care în multe cabane ţi se refuză cu brutalitate.
Prin construcţia noului hotel de la Peştera se deschide o nouă etapă a turismului din această regiune. El este accesibil pe potecile de munte care urcă din Sinaia, Poiana Ţapului şi Buşteni, sau din Pietroşiţa, de-a lungul văii Ialomiței.
Se poate ajunge aici şi cu maşina pe şoseaua peste muntele Păduchiosul sau de la Pietroşiţa, peste muntele Dichiu. în curînd, se va da în folosinţă tronsonul II al telecabinei Buşteni-Peştera, primul tronson funcţionînd de-acum peste frumoasa şi abrupta vale a Jepilor, pînă la Babele.
Acei turişti, astăzi în vîrstă respectabilă, care au apucat să fie găzduiţi la schitul « Peştera» sau în odăile micuţei cabane « Hanul drumeţilor» se vor abţine cu greu, la vederea noului hotel, vor rosti poate cu nostalgie dictonul filozofului grec Heraclit:« Panta rei» — totul curge — totul se schimbă.
B. WINTER ( Almanah Turistic 1980)
16 octombrie 2003 – Hotelul Peștera este cumpărat de SC Grupul Industrial Alca
24 noiembrie 2015 – se obține Certificatul de Clasificare la 4 stele ( nr 3749/1482 )
14 iulie 2018 – Prima Stație de Încărcare Mașini Electrice este pusă în funcțiune
24 iulie 2022 – Primul Eco Patinoar la munte, ce poate fi utilizat vară/iarnă este pus în funcțiune
27 iunie 2022 – Punerea Pietrei de Temelie a noului Hotel Peștera Wellness & Spa
30 noiembrie 2024 – inaugurarea Hotelului Peștera Wellness & Spa, primul hotel clasificat la 5 stele din Dâmbovița.