Acasă ACTUALITATE Turiști prinși de întuneric pe munte, ajutați de salvamontiștii dâmbovițeni

Turiști prinși de întuneric pe munte, ajutați de salvamontiștii dâmbovițeni

de adrian

A fost un weekend „plin” pentru salvamontiștii dâmbovițeni, cu doua actiuni nocturne pentru salvarea unor turiști aflați la ananghie.

O primă alertă a fost sâmbătă seara. În jurul orei 20:00, a fost primit un apel telefonic de la dispeceratul 112, fiind anuntati ca, in zona superioara a Canionului Horoabelor, se afla patru persoane aflate in dificultatea de a se deplasa din cauza lasarii intunericului si a epuizării surselor de lumina. Acestia au pornit in drumetie la ora 16:00, au mers pe un traseu nemarcat, nu au luat in calcul faptul ca se insereaza devreme, iar cand situatia s-a inrautatit, au intrat in panica. O echipa a plecat in cautarea persoanelor in cauza, acestea fiind reperate dupa 20 de minute de la primirea apelului si transportate mecanizat cu utv-ul din dotare la Cabana Padina.

Al doilea apel a fost primit duminică, 7 noiembrie 2021, ora 17:40, din partea Dispeceratului National Salvamont, prin care salvatorii au fost anuntati ca in Cheile Zanoagei se afla doua persoane care nu mai pot înainta și nu mai găsesc poteca. O echipa formată din doi salvatori montani au ajuns în 40 de minute în locul unde erau cei doi, reușind sa ii escorteze  pana la Baza Salvamont Zănoaga.

 

Salvamontiștii reamintesc  tuturor turistilor care vin in zona montana a judetului Dambovita si nu numai, ca este obligatoriu:

sa fie echipati corespunzator traseului pe care vor sa il parcurga 

sa se informeze asupra conditiilor meteo si avertizarilor meteorologice 

sa nu abordeze rute nemarcate 

sa foloseasca doar harti sau aplicatii special concepute pentru traseele montane 

sa isi calculeze timpul pentru a nu fi surprinși de lăsarea întunericului

sa nu se bazeze pe telefonul mobil folosindu-l pe post de lanterna

 

Pentru siguranta dumneavostra pe munte si pentru informatii utile, Serviciul Public Judetean Salvamont Salvaspeo Dambovita va sta la dispozitie oricand la numarul de telefon: 0726686685

You may also like

Lasă un Comentariu