Marţi, 8 martie, este ultima zi de stare de alertă sanitară pe teritoriul României, în contextul pandemiei de COVID-19, momentul ridicării restricțiilor fiind așteptat timp de aproape doi ani de zile.
Mai exact, după decretarea stării de urgență, în martie 2020, România s-a aflat în stare de alertă sanitară timp de aproape 22 de luni, din 15 mai 2020 şi până pe 8 martie 2022. Au fost cinci valuri pandemice, soldate 64000 de decese, fapt care a impus măsuri clare de protecţie sanitară.
Odată cu ridicarea stării de alertă, vor fi eliminate restricțiile sanitare dar și acelea privind circulația și organizarea de evenimente publice ori private. Mare atenție însă din partea celor care au actele de identitate sau diferite documente cu termenul de valabilitate expirat. Au 90 de zile la dispoziție pentru a le înlocui, fie că vorbim despre cărți de identitate , permise auto sau alte acte. Odată cu încetarea stării de alertă se ridică și interdicția furnizorilor de utilități privind debranșarea consumatorilor rău-platnici.
Principalele restricții la care se renunță:
- masca nu mai este obligatorie nici în spații deschise, nici în spații închise
- accesul în centre comerciale, instituții, evenimente este permis fără certificat verde
- se renunță la formularul PLF la intrarea în țară
Ministrul Sănătății a subliniat însă că România se află în continuare într-o fază de transmitere comunitară a coronavirusului – cu peste 5.000 de cazuri pe zi – ceea ce înseamnă că, deși restricțiile nu mai sunt obligatorii, respectarea unora dintre aceste măsuri este recomandată în continuare.
Măsuri recomandate de Ministerul Sănătății, chiar dacă nu vor mai fi obligatorii:
- purtarea măștii de protecție în spațiile deschise aglomerate, în mijloacele de transport în comun, în spațiile închise
- evitarea spațiilor aglomerate, fie că ele sunt închise sau deschise
- spălatul mâinilor și utilizarea unui antiseptic
- testarea celor care au simptome și prezentarea la un centru de evaluare pentru a primi tratament
- izolarea este recomandată, chiar dacă nu va mai fi controlată
- carantina ar putea fi menținută, dar este necesară o decizie a CNSU.