După majorarea abruptă a dobânzii de referință, veștile proaste continuă să vină de la Banca Națională. Într-un comunicat de dată recentă, instituția a anunțat că, în perioada ianuarie – iunie 2022, datoria externă totală României a crescut cu 2,64 miliarde de euro. Potrivit BNR, datoria externă pe termen lung a însumat 93,69 miliarde euro la 30 iunie 2022 (68,3% din totalul datoriei externe), iar datoria externă pe termen scurt era de 43,57 miliarde euro
De asemenea, în aceeași perioadă, de numai șase luni, contul curent al balanţei de plăţi a înregistrat un deficit de 12,29 miliarde de euro, cu 70% în plus raportat la cele 7,2 mld. euro din intervalul ianuarie – iunie 2021. În structura deficitului extern, balanţa bunurilor a consemnat un deficit mai mare cu 4,18 miliarde euro, balanța serviciilor a înregistrat un excedent mai mare cu 487 milioane euro, balanța veniturilor primare a înregistrat un deficit mai mare cu 1,34 mld. euro, iar balanța veniturilor secundare a înregistrat un excedent mai mic cu 44 milioane euro.
Grav este că datoria publică a ajuns iarăși la 50% din Produsul Intern Brut, fiind atins cel de-al doilea prag al Legii responsabilității fiscal-bugetare, ceea ce înseamnă că nu mai trebuie mărite costurile cu salariile bugetarilor.
Totuși, fără să exceleze în gestionarea finanțelor publice ori să vină cu programe viabile de susținere a economiei, autoritățile au la dispoziție o portiță, care nu duce însă prea departe: pentru scăderea procentului datoriei se bazează pe creșterea nominală a PIB-ului. Cum inflația a ajuns la valori astronomice- peste 15% în iunie și o idee mai mică în iulie, automat PIB-ul nominal este mai mare. Deci datoria crește , dar, procentual, apare ca fiind mai mică, pentru că PIB-ul e mai mare. Adică guvernul își fură singur căciula, obligat la acest joc de imagine pentru că statul are cheltuieli foarte mari! A crescut și numărul de bugetari iar cheltuielile cu dobânzile au urcat cu aproape 48%.
Iar prima rectificare bugetară din acest an majorează cheltuielile cu 32,6 miliarde lei, iar deficitul cu 2,6 miliarde lei, ceea ce înseamnă că, indiferent de costuri, statul va continua să de împrumute!