Moțiunea de cenzură ce se dorea a fi o lovitură decisivă pentru Guvernul Ciolacu II, intitulată „Premierul NORDIS trebuie să plece!” , s-a dovedit un pas pripit al AUR, doar un foc de paie, ca să nu spunem un eșec strategic al partidului. Că George Simion și-a făcut greșit calculele rezidă în demersul anulat (oficial doar amânat) mai mult pe mutește. Declarativ, motivul a fost că, lângă cele 125 de semnături de la parlamentari AUR şi S.O.S. România se așteaptă semnăturile deputaților și senatorilor POT și USR.
Mai declarau inițiatorii că textul moţiunii de cenzură este pregătit și că așteaptă ceilalți colegi din opoziție să li se alăture şi să susţină această iniţiativă, pentru că „românii merită un guvern legitim, nu unul al intereselor de grup! E timpul ca voinţa cetăţenilor să fie respectată”.
Fiind vorba despre un demers politic, un instrument legal, democratic , ce poate duce la căderea guvernului, fiecare susține ce vrea și mai are și imunitate vizavi de declarațiile politice. Totuși, fără a fi avocați ai puterii, nu se poate vorbi de un guvern ilegitim câtă vreme este susținut de o majoritate parlamentară, așa cum a rezultat în urma votului din 1 Decembrie 2024.
Un prim semn că nu toată opoziția susține moțiunea de cenzură anunțată de AUR a venit de la Elena Lasconi, care a transmis că „e ușor să demolezi, dar trebuie să te gândești cu maturitate ce pui în loc, să te gândești la consecințe.(…) Să vorbim de căderea Guvernului sau de a da jos șefii Guvernului ar duce țara în haos”.
Mai pragmatic, Cătălin Drulă a explicat că previzibilul eșec al moțiunii i-ar fi asigurat lui Marcel Ciolacu prezența în fruntea Guvernului cel puțin până în luna septembrie, ba chiar a acuzat că Simion face jocul lui Marcel Ciolacu. În opinia sa o moțiune ar pica bine imediat după alegerile prezidențiale din mai.
Cam asta este cu moțiunea picată încă dinainte să fie depusă, concluzia fiind aceea că nici măcar ura comună împotriva puterii nu aduce convergență între partidele de opoziție.
Plus că opoziția mai picase cu brio un test cu două săptămâni în urmă, când împotriva Legii bugetului de stat au fost 192 de voturi. Ori ca să treacă o moţiune este nevoie de minim 234 de voturi.