Au fost destui cei care au dat ochii peste cap tot minunându-se, parșiv, că liberalii au pus-o de un nou congres de alegeri, la numai șase luni de la instalarea lui Florin Cîțu în scaunul de președinte. În fapt, mișcarea nu este surprinzătoare, din motive evidente. Una la mână, Câțu a fost doar o soluție de moment, o unealtă, ca să spunem mai direct, numai bună la îndepărtarea lui Ludovic Orban. Nu este politician și asta s-a văzut în capacitatea extrem de redusă de a participa la o guvernare de coaliție. Nu s-a înțeles cu cei de la USR, a făcut apoi destule mișcări neinspirate, de parcă ar fi vrut cu tot dinadinsul să o rupă și cu PSD. Nu mai rămăsese practic nimic să-l recomande pentru menținerea în funcția de președinte al PNL, plus că deranjase și câțiva dintre greii partidului!
Prin urmare, generalul (r) Nicolae Ciucă a fost ales președinte al PNL, într-un Congres în care a fost singurul candidat. Pe scenă, i-a avut alături pe mulți dintre foștii susținători ai lui Cîțu, vorbind aici în primul rând de prim-vicepreședinții Gheorghe Flutur, Rareș Bogdan, Lucian Bode și Iulian Dumitrescu, susținători declarați ai moțiunii lui Nicolae Ciucă.
Nicolae Ciucă a fost ales cu 1.060 de voturi pentru din cele 1120 exprimate (60 de voturi au fost nule), după ce a admis că nu este un membru cu vechime în partid și că este conștient că „forța unui partid nu stă într-un om.(…) Am decis să îmi depun moţiunea de candidatură pentru funcţia de preşedinte al PNL. Am decis să îmi asum această responsabilitate după o discuţie pe care am avut-o cu colegii şi în urma analizei pe care am făcut-o asupra întregii situaţii politice- a spus Nicolae Ciucă, în discursul de prezentare a moțiunii „Uniți pentru o Românie stabilă și puternică.”
În fapt, acestea au fost principalele linii directoare- stabilitate și dezvoltarea României, în contextul unei crize majore la granițele țării dar și al unor oportunități care sub nicio formă nu trebuie ratate.
Mai remarcăm din discursul prim-vicepreședintelui Gheorghe Flutur necesitatea susținerii coaliției de guvernare, ca garanție a stabilității politice, fără de care țintele economice și sociale ar fi aproape imposibil de atins.
Întrucât Statutul PNL prevede că orice membru al partidului poate candida la funcţia de preşedinte dacă are o vechime de cel puţin 5 ani iar Nicolae Ciucă s-a înscris în partid în octombrie 2020, Biroul Executiv a dat sâmbătă o derogare în acest sens. Ca un ultim act al înnoirii partidului, noul Biroul Executiv al PNL urmează să fie ales într-un Consiliu Naţional, în cursul lunii mai.