Acasă ECONOMIC Un semnal îngrijorător

Un semnal îngrijorător

de adrian

Un semnal extrem de descurajator  pentru mulți antreprenori a venit de la Banca Națională a României, care a majorat dobânda de politică monetară. Este  o mutare anticipată de majoritatea analiștilor, dobânda cheie fiind mărită cu 0,25 puncte procentuale și  urcând la 2% pe an. Surpriza a fost că majorarea a fost numai pe jumătatea volumului prognozat, în condițiile în care cei mai mulți economiști se așteptau la o majorare cu 0,5 puncte procentuale. Dobânda de referință este un indicator foarte important, fiind utilizată pe larg de persoane fizice, companii, bănci și de alte organizații la nivelul întregului sistem economic.

Consiliul de Administraţie al BNR a mai stabilit că, începând cu 11 ianuarie 2022, rata dobânzii aferente facilității de creditare (Lombard) se majorează la 3,00 la sută pe an, de la 2,50 la sută pe an, iar rata dobânzii pentru facilitatea de depozit se menține la 1,00 la sută pe an;

Motivele creșterii ratei dobânzii de politică monetară au fost mai multe dar cel mai greu a cântărit ascensiunea ratei  anuale a inflației, care a urcat la 7,94 la sută în octombrie 2021, de la 6,29 la sută în septembrie, iar în noiembrie a scăzut la 7,80 la sută, dar sub impactul plafonării și compensării prețurilor la energia electrică și gazele naturale pentru populație. A fost totuși   ușor depășit nivelul prognozat la finele celor două luni din trimestrul IV.
Pe de altă parte, rata medie anuală a inflației IPC (Indicele Prețurilor de Consum) și cea calculată pe baza indicelui armonizat al prețurilor de consum s-au mărit în noiembrie la 4,5 la sută și la 3,7 la sută, de la 3,6 la sută, respectiv 2,9 la sută în luna septembrie 2021.

Avansul economic a frânat în Trimestrul III 2021 – la 0,4 la sută, de la 1,5 la sută în trimestrul II, contrar așteptărilor, iar recenta revizuire  în sens descendent a indicatorilor privind ritmul creșterii economiei în semestrul I 2021 nu este de natură să entuziasmeze. Exporturile nu au ajuns la nivelul așteptat și s-a accentuat deficitul de cont curent, iar volumul lucrărilor de construcții și-a accentuat declinul.

Pe piața financiară, principalele cotații ale segmentului monetar interbancar au continuat să crească relativ alert în noiembrie și decembrie 2021, atingând maxime ale ultimelor 21 de luni, sub impulsul noii majorări a ratei dobânzii de politică monetară, precum și pe fondul caracterului restrictiv al condițiilor lichidității și al așteptărilor privind creșterea pe mai departe a ratei dobânzii-cheie, potențate și de evoluțiile din regiune.

Pe scurt, creditele se vor scumpi în continuare fiind lovit serios mediul de afaceri, în mare măsură decapitalizat după un an și jumătate de criză economică severă și vor avea de suferit și toți românii care au credite ori intenționează să facă împrumuturi bancare. Vor crește ratele și nu există niciun semnal în sensul că situația se va stabiliza prea curând.

You may also like

Lasă un Comentariu