Acasă NAȚIONAL Unde a fost responsabilitatea?

Unde a fost responsabilitatea?

de adrian

Gestul greu de etichetat  făcut de Florin Cîțu, blamat şi criticat în postura de premier desemnat, care a ales, sau mai corect spus a răspuns comenzii de a-şi  depune mandatul, coboară clasa politică la un nivel incredibil de jos. Vorbim nu numai de ceva surprinzător, nemaiauzit dar profund illogic pentru o societate normală. Pentru că vine ori ca o recunoaştere a incapacităţii de a conduce un guvern, fie ca o confirmare, dacă mai era nevoie, că politica mioritică se face exclusiv pe interese. Ca să nu mai vorbim de contextul în care s-a consumat enormitatea. Adică o tară întreagă, milioane şi milioane de oameni sunt îngrijoraţi de teama pandemiei iar Cîţu anunţă că se retrage, cu mai puțin de 10 minute înaintea ședinței Parlamentului pentru votul de învestitură, cu  șanse mari pentru validarea guvernului. Este credibil faptul că  Ludovic Orban ar fi făcut presiuni asupra lui Florin Cîțu de a renunța la desemnare dar asta nu este o scuză. Cum au anticipat până şi precupeţele, președintele Klaus Iohannis l-a desemnat din nou pe Orban pentru funcția de premier iar scenariul “adaptat” a continuat de o manieră încredibilă. Miniştrii propuşi au fost audiaţi preţ de câteva minute, contra-cronometru, avizele au fost “ca să fie”  iar guvernul a fost validat cu 286 de voturi, printr-o procedură mai puţin obişnuită, pe grupuri, cu măştile medicinale la gură şi mâinile umede de la dezinfectant. Asta pentru că sunt şi în Parlament hăbăuci care n-au nicio problemă să-şi contaminezre colegii, cum s-a confirmat deja. Ca o paranteză, la fel ca pe timpul comunismului, oamenii au văzut că se găseşte din belşug la cheremul mărimilor tot ce caută ei de zile întregi cu disperare: măşti medicinale şi dezinfectanţi.
Acuma, la “spartul târgului”, cu stare de urgenţă, guvern cu puteri depline şi Ludovic Orban votat en fanfare, laolaltă cu aceeaşi colegi cu care a fost dat jos prin moţiune de cenzură,rămânem totuşi cu câteva nelămuriri.
Una este legată de prima reacţie a preşedintelui PSD, Marcel Ciolacu, care a spus că depunerea mandatului de către Florin Câţu a fost “cea mai bună soluţie”. Că tot s-a vorbit atâta de blaturi, parcă s-a sfătuit cu liberalul Florin Roman : „Cîțu, un gest de mare responsabilitate / Orban are puterea să gestioneze criza coronavirus. Comandantul nu părăsește linia frontului”. Au mai fost şi alte declaraţii în sensul că gestul lui Cîţu „dovedește maturitate politică”, în contextul crizei coronavirus şi mai constatăm doar că fiecare partid mare a ajuns dacă nu acolo unde a vrut, cel puţin acolo de unde a plecat: Liberalii guvernează şi au asumat un mare risc, social-democraţii îi aşteaptă la cotitură iar cei mai mititei, că le convine sau nu, au rămas doar chibiţi.
 

You may also like

Lasă un Comentariu