duminică , 5 iulie 2020
STIRI PE SCURT
COVID-19 a mai făcut o victimă în DâmbovițaAcțiuni în forță pentru prevenirea și limitarea infectării cu virusul Covid-19Crucea Roșie, de 144 de ani în slujba umanitățiiDe la țara lui Liviu Dragnea la țara bădălăilorDâmbovița: Explozie a numărului de infectări cu COVID-19! Șefi de prin instituții publice umblă creanga în loc sIncendiu de proporții la o hală dezafectată din incinta fostei termocentrale DoiceștiLider Pro România despre sesiunea extraordinară a Parlamentului: E din categoria “Mircea fă-te că lucrezi”Coronavirus 3 iulie : Din 420 de cazuri noi, 45 sunt din Dâmbovița !Dezbatere publică pe tema amenajării stațiunii turistice de interes național Peștera – PadinaAtenție șoferi, pe drumari i-a apucat cârpeala!Cod Galben de instabilitate atmosferică până sâmbătă la ora 10Focar de infecție la Centrul pentru Servicii Sociale GăeștiApă cu presiune scăzută la Raciu și LucieniCOVID-19 face prăpăd în Dâmbovița: trei decese și 19 persoane confirmate pozitiv într-o singură zi !!!Aninoasa: PSD propune un “transfer între generații”TÂRGOVIȘTE: “DIALOG” PNL-PSD PE TEME DE EDUCAȚIEFinal de carieră pentru patru pompieri de la ISU „Basarab I” DâmboviţaPro România Dâmbovița: Senatorul Adrian Țuțuianu a prezentat al VII-lea lot de candidațiCriza covid ia amploare:450 de cazuri noi și 20 de decese în ultimele 24 de orePSD Dâmbovița despre Planul de relansare: “Superficialitate crasă este descrierea corectă a programului pregătit
Home / CELE MAI CITITE - SĂPTĂMÂNAL / Uneori prea multă autonomie (eparhială) strică

Uneori prea multă autonomie (eparhială) strică

Pentru Biserică este un an cu mari încercări. Lăcașurile de cult au fost închise două luni și milioanele de enoriași nu au putut participa nici măcar la slujba de Înviere. A fost pusă mai presus de toate sănătatea și viața mirenilor și a clerului și poate că nu a fost o decizie chiar atât de rea. Și Biserica a plătit greu tribut crizei, prin sacrificiul ÎPS Pimen și suferințele clericilor atinși de nepământeanul coronavirus. Am trecut însă hopul cel mare și, cu răbdare și responsabilitate, vom ajunge iar să găsim alinarea sufletească , hrana spirituală,  acolo unde se cuvine. Iar dacă în toată această lungă cumpănă Biserica s-a reconfirmat reper fundamental al moralității, liantul cel mai tare al românismului, cu atât mai puțin sunt de înțeles derapajele, acele excese  imposibil de explicat  pe înțelesul credincioșilor simpli și curați.

Avem aici decizia Arhiepiscopiei Tomisului, de a oficia în această noapte Slujba de Înviere și de a oferi enoriașilor Lumina Învierii, la fel ca în noaptea de Paşti. Și să nu creadă cineva că va fi un act izolat! Slujba de Înviere se va oficia din nou, cu public,  în toate bisericile și mânăstirile din Arhiepiscopia Tomisului , credincioșii fiind invitați “să vină ca să primească Lumină, în condițiile în care acest lucru nu a fost posibil de Paște.” Arhiepiscopia Tomisului a publicat pe pagina de Facebook programul „noii” Învieri.

Ceva de care mărturisim că nu am mai auzit până acum. Nu ne încălzește cu nimic explicația purtătorului de cuvânt al Patriarhiei, că decizia este luată exclusiv în virtutea principiului autonomiei eparhiale şi asumată integral doar de ierarh şi de acest for bisericesc local. Ce să priceapă oamenii simpli când același comunicator echilibrat  reamintește “că adevărata slujbă a Învierii Domnului din acest an a fost oficiată în toate bisericile din Patriarhia Română în noaptea de Paști”??? Am apelat la un bun prieten, om cu har, care a avut iscusința și răbdarea să mă lămurească, să îmi explice că ce se întâmplă la Constanța nu este neapărat  o erezie. Că este o exagerare și ceva frondă acolo. Problema este că nu toți caută ori au interesul să găsească adevărul iar asta se vede mai bine decât oriunde altundeva în asaltul constant împotriva Bisericii Ortodoxe Române. “Vuiește” Internetul de comentarii care mai de care mai inepte ori sarcastice, iar neprietenii nu mai prididesc să invoce “schisma” și “răzmerița”. Nu se pune problema de așa ceva dar un pic mai multă înțelepciune și ascultare nu ar face rău nimănui.

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *