miercuri , 5 august 2020
STIRI PE SCURT
Numărul dâmbovițenilor decedați în urma infectării cu COVID-19 a urcat la 68Dâmbovița: 61,09% rata de promovare a concursului național de titularizareREGULI PRIVIND AFIȘAJUL ELECTORAL ÎN PERIOADA PRECAMPANIEI ELECTORALESolidaritatea nu ține cont de distanță!Cornel Ștefan, candidat PSD la Consiliul Județean:” Îndemn la decență, la calm. Niciodată nu voi lansa atacuri lCoronavirus 4 august 2020: peste 55000 de cazuri de la începutul pandemiei, din care 2043 din Dâmbovița!Virgil Guran, președinte PNL Dâmbovița, despre acuzațiile aduse de Radu Popa:” O înșiruire aberantă de minciuniJandarmii sancționează comerțul ambulantÎn toamnă, Cinematograful Independența va fi redat publicului târgovișteanDâmbovița- al treilea județ ca număr de cazuri active!Dâmbovița: 52 de amenzi pentru nerespectarea măsurilor de protecție individualăRadu Popa, vicepreședinte PSD Dâmbovița: În județ acționează un grup de interese transpartinic foarte influent,Dâmbovița:86 de candidați au obținut definitivarea și dreptul de practică în învățământul preuniversitarCei patru mușchetari au rămas…doiDâmbovița: 325 de locuri de muncă disponibile la această datăPSD Dâmbovița va iniția un dialog cu părinții și cu cadrele didactice, pentru redeschiderea școlilorCandidatul liberal Aurelian Cotinescu acuză conducerea Primăriei Târgoviște:”Nu există transparență, există o Coronavirus 3 august:7660 persoane internate cu COVID-19, din care 419 în stare gravă la ATIIncendiile de vegetație dau din nou de furcă pompierilorReplica liberalilor la acuzațiile PSD: Jale, nevoie mare!
Home / CELE MAI CITITE - SĂPTĂMÂNAL / Urmările secetei: Nimeni nu mai vorbește de irigații, toată lumea vrea despăgubiri

Urmările secetei: Nimeni nu mai vorbește de irigații, toată lumea vrea despăgubiri

Cu o lună în urmă, “seceta pedologică” ajunsese să țină capul de afiș al jurnalelor de știri, la un loc cu informațiile privind evoluția pandemiei de COVID-19. Ba chiar s-au găsit destui cu imaginația bogată, care să o compare cu seceta din 1947, cu diferența că atunci a fost epidemie de tifos… Și pentru că suntem în an electoral, politicienii din opoziție au înjurat și acuzat cât au putut guvernul, care nu s-ar fi ocupat așa cum trebuie de dezvoltarea sistemelor de irigații. N-a mai contat că vorbim totuși despre o problemă rostogolită, pasată de la unii la alții în ultimii 30 de ani, știindu-se bine că România a înregistrat o involuție în domeniu. Din fostele sisteme strategice s-a furat tot, de la motopompe și conducte până la dalele de beton de pe canale și diguri, fără să fi dat careva o cazma pentru un canal nou.

Și tot pentru că suntem în an electoral și populismul înflorește, a și fost promovată o lege pentru despăgubirea fermierilor ale căror culturi agricole ar fi fost afectate într-un grad mai mare de 30%. N-a mai amintit nimeni că aceiași fermieri ignoră de ani de zile posibilitatea asigurării culturilor împotriva acestui fenomen tot mai des întâlnit. A contat exclusiv potențialul câștig electoral și, de unde toată lumea striga după sisteme de irigații, acum toți vor despăgubiri cât mai mari și mai repede.

Și acum vine lovitura de teatru: Adrian Oros, ministrul Agriculturii și  Dezvoltării Rurale, a declarat că legea adoptată în Parlament, pentru acordarea unor despăgubiri ca urmare a secetei nu va putea fi pusă în aplicare “deoarece reprezintă o schemă de ajutor de stat şi nu are acceptul Comisiei Europene.” În consecință, la solicitarea premierului Ludovic Orban, legea adoptată pe 27 mai va fi atacată la Curtea Constituțională, fiind déjà mari semne de întrebare vizavi de corectitudinea cu care au fost făcute evaluările în teren. Pentru că, a spus același ministru, sunt județe în care, potrivit hârțoagelor, suprafețele arabile ar fi fost integral calamitate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *