Acasă POLITIC Vicepreședinte PSD Dâmbovița: ”Sorin Ion să își asume funcția și să lase goana după voturi!”

Vicepreședinte PSD Dâmbovița: ”Sorin Ion să își asume funcția și să lase goana după voturi!”

de adrian

Radu Popa, vicepreşedinte  PSD Dâmboviţa, a lansat un atac bine țintit, în vizor aflându-se guvernul liberal și, prin ricoșeu, candidatul PNL pentru funcția de președinte al Consiliului Județean Dâmbovița. Într-un moment dificil și pe o temă extrem de sensibilă- siguranța sanitară a copiilor, Radu Popa a cerut inspectorului școlar general să își îndeplinească primordial îndatoririle pe linie profesională. Să fie atent la problemele primarilor, în condițiile în care administrațiile publice locale nu au fondurile necesare pentru a asigura începerea anului școlar în condiții de siguranță.
Atrag atenția că administrațiile locale sunt la limita rezistenței și nu au fondurile necesare pentru începerea în siguranță a anului școlar. După aproape un an de zile în care Guvernul lui Sorin Ion a lăsat gestionarea pandemiei pe seama administrațiilor locale, bugetele sunt secătuite iar consecința acestui deficit sever de fonduri  înseamă  șanse mai mici în lupta cu virusul.
Copiii noștri nu merită să își asume acest risc. E timpul ca Inspectoratul Școlar Județean să se apuce de treabă. E vremea ca Sorin Ion, desemnat responsabilul numărul unu de soarta Învățământului, să-și asume funcția și să abandoneze goana după voturi. Pentru el competiția electorală e pierdută, dar mai are o șansă în lupta cu virusul. De aceea, fac un apel la candidatul Sorin Ion să nu creadă că virusul se sperie de declarațiile ministrului Anisie și să fie conștient de responsabilitatea pe care o are. Mai are încă timp, nu prea mult, dar mai are, să facă întâlniri cu șefii administrațiilor locale din fiecare oraș, din fiecare comună și împreună cu aceștia să convină măsurile concrete pe care Inspectoratul Școlar Județean le-a pregătit pentru începerea anului școlar. Liniștea care acompaniază săptămâna premergătoare începerii școlii conține în ea o periculoasă nepăsare.
Este revoltător să spui, cu o săptămână înainte de începerea școlii, că este posibilă amânarea startului cu două săptămâni. Este o bătaie de joc la adresa tuturor: copii, părinți, profesori, autorități locale. Pentru un sistem de educație adecvat este nevoie de predictibilitate, nu de anunțuri făcute cu o noapte înainte, pe modelul Ordonanțelor de urgență făcute cu o seară înainte, când toți românii așteptau miezul nopții pentru a ști ce au voie și nu au voie să facă a doua zi.
Au avut la dispoziție toată vara și nu au făcut nimic. Este cu atât mai revoltător mai ales după ce, tu, Guvern, nu ţi-ai îndeplinit nici una dintre obligațiile avute. Nu ai achiziţionat tabletele promise copiilor și nici nu le-ai distribuit celor care aveau atâta nevoie de ele, așa cum ar fi trebuit. Nu asiguri măști nici pentru profesori și nici pentru elevi, nu ești capabil să emiți, în timp util, niște norme ferme, care să stabilească planul concret pentru redeschiderea în siguranță a școlilor. Asta mai ales în condițiile în care, în haosul creat de guvernul lui Sorin Ion, cu toții am făcut eforturi supraomenești pentru a suplini lipsa de implicare a guvernului, cetățeni, părinți, directori de școală, primari și șefi de instituții.

După cum bine știți, problema tabletelor este una foarte mare pentru că nu putem aștepta încă două luni până când unicul furnizor de tablete va livra dispozitive de lucru și internet, în situația adoptării scenariului hibrid cu care ne amenința ieri premierul PNL. Dar Sorin Ion e preocupat de campania electorală, doar că nimeni, niciodată, nu a câștigat CJ cu 22%. Câte măști a asigurat guvernul lui Sorin Ion copiilor dâmbovițeni? ZERO. Câte mănuși și câte măști a asigurat guvernul lui Sorin Ion profesorilor, colegilor lui, celor cărora le cere votul? ZERO! Câte covorașe dezinfectante au școlile din Dâmbovița? ZERO. Câte afișe informative au tipărit pentru școli? Tot ZERO. Câte termoscanere au instalat la intrarea în şcoli? Tot ZERO.(…)
Până la 14 septembrie mai sunt câteva zile și părinții au dreptul să știe cum se vor întoarce copiii, în siguranță, de la școală. Lupta politică nu trebuie sa gripeze actul administrativ și PNL poarta întreaga răspundere a organizării, în condiții sigure, a anului școlar. Au guvern, au ministrul Educației, așa cum e el, și îl mai au și pe Sorin Ion. Ei poartă toată responsabilitatea.
Ar fi fost nevoie de un plan integrat de protecţie sanitară prin care să fie asigurați părinții că școala nu înseamnă boală, că guvernul livrează necesarul de măști pentru toți elevii, pentru toate cadrele didactice și personalul auxiliar, că sunt implementate toate măsurile igienico-sanitare, că există bănci individuale pentru toți elevii, că scolile au dezinfectant, măști, mănuși, covorașe dezinfectante, stickere pentru distanțare socială, afișe informative, termoscanere la intrarea în şcoli și echipamente de înaltă calitate pentru asigurarea curățeniei, cum sunt cele pe bază de aburi, care omoară 99% dintre bacterii.
Ar fi fost nevoie ca până azi acest Plan să fi fost conceput și livrat școlilor, iar acestea, la rândul lor, să le fi prezentat Comitetelor de părinți pentru ca ei, la rândul lor, să pregătească copiii. Acest 14 septembrie e unul special și, în condiții speciale, regula spune că trebuie să iei măsuri speciale. Suntem în cel mai greu moment al războiului sanitar și Sorin Ion și-a abandonat responsabilitățile iar guvernul lui a abandonat copiii. Apoi, pentru ca toată problema să devină imposibilă, a uitat să facă rectificările bugetare necesare.
Întrebați primarul de la Corbii Mari ce înseamnă să te abandoneze autoritățile în plină criză sanitară, întrebați primarul de la Pucioasa ce înseamnă să îți dea doar obligații Comitetul de Urgență, dar să te lase fără fonduri! Iar dacă, pentru unii, siguranța copiilor și a cadrelor didactice este mult mai puțin importantă decât organizarea alegerilor, pentru noi este prioritară. Din acest motiv spun că tăcerea lui Sorin Ion și a guvernului său este o cinică nepăsare. Iar aliații lui de la PRO România se prefac opozanți dar nu pierd nici un moment ba să voteze pentru consolidarea alianței PNL-USR în Biroul Electoral Județean, ba să voteze căderea guvernului PSD, ba să țopăie de bucurie că nu reușește moțiunea PSD contra guvernului PNL”- a declarat Radu Popa, vicepreședinte PSD Dâmbovița.
 
 

You may also like

Lasă un Comentariu