După un blocaj de mai bine de cinci săptămâni, apele încep să se aleagă și situația pe prima scenă politică se limpezește. Toate indiciile converg spre un guvern PSD-PNL-UDMR, ca să o luăm în ordinea reprezentativității în Parlament. Va rezulta un cabinet cu foarte largă susținere, cum n-a mai fost din vremea USL, intrat deja în „chinurile facerii” după evenimentele de luni seara. Atunci Biroul Politic Naţional al PNL a decis începerea negocierilor cu PSD pentru coagularea unei majorităţi care „să asigure României stabilitatea necesară pentru a fi depăşită criza politică şi sanitară”. N-a fost o ședință liniștită, ba chiar s-a lăsat cu acuzații de trădare și huiduieli, ceva obișnuit pare-se la liberali de când cu campania internă de astă vară, care a culminat cu congresul de pomină din septembrie. Anterior ciorovăielii de la Vila Lac, membrii Consiliului Politic Naţional al PSD au decis începerea negocierilor cu PNL, UDMR şi minorităţi pentru alcătuirea guvernului.
Acestea sunt certitudinile, cum la fel de sigur este și că urmează negocieri de durată. Dar asta nu trebuie să mire pe nimeni. Un acord cuprinzător, asumat de social-democrați și de liberali și mai ales respectat, reprezintă garanția stabilității suficiente pentru a se putea trece la reforme reale, inclusiv la modificarea Constituției actuale, cu multe ambiguități, care lasă loc de infinite interpretări. Apoi tortul puterii este mare și bine garnisit cu purcoiul de bani accesibil prin PNRR. Deci numai un profan poate gândi că totul se va face la foc automat. Este nevoie de timp și de mult calm, mai ales că dă semne de regres valul IV al pandemiei iar știristele au mai puține motive să-și dea ochii peste cap. Una-două, anunță negocieri „foarte dure”! Păi așa și trebuie, că doar nu s-au regăsit vechi prieteni…
Mai departe, și liberalii și social-democrații și-au făcut cunoscute prioritățile și principiile după care vor negocia. Primii de o manieră mai evazivă, oamenii lui Marcel Ciolacu punctual și mai apăsat. Ceva firesc: PSD are o poziție solidă, de partid care vine să ajute la ieșirea din blocaj. PNL în schimb este extrem de uzat după ultimul an de guvernare și fragilizat de numeroasele dezertări în tabăra lui Orban. Ce va fi în săptămânile viitoare vom vedea. Este mult de lucru, echipele de negociere ale PSD şi PNL având ca prioritate uniformizarea programelor de guvernare. De fațadă vor mai fi și frecușuri dar niciunul dintre partide nu va da înapoi, această formulă de coaliție fiind de departe cea mai avantajoasă pentru țară, pentru interesul național.
Cât despre Cioloș, Barna și Orban, care mâine-poimâine se va unge de unul singur șef peste un partid de buzunar, n-au decât să strige până răgușesc, laolaltă cu cei de la AUR, pozând ba în victime ale unor trădări închipuite, ba în fecioare politice siluite de tocmai de ăi cu care s-au întovărășit totuși de bună voie iarna trecută. Au timp destul de reflecție și poate că stând pe tușă vor înțelege că au partea lor de vină pentru tot răul făcut în ultimii ani României.