joi , 20 februarie 2020
Home / ACTUALITATE / Vine sezonul rece, aceeaşi dilemă: Când se montează cauciucurile de iarnă?

Vine sezonul rece, aceeaşi dilemă: Când se montează cauciucurile de iarnă?

Meteorologii au anunţat deja o scădere accentuată a temperaturilor iar şoferii  cu experienţă ştiu că, odată cu intrarea în sezonul rece,  trebuie să aibă în vedere echiparea autovehiculelor cu anvelopele adecvate. Anvelopele de iarnă sau din categoria All Season sunt obligatorii indiferent de data calendaristică, dacă mașina rulează pe drumuri publice acoperite cu zăpadă, gheață sau polei.      Potrivit Codului Rutier, cauciucurile de iarnă nu sunt obligatorii începând cu data de 1 noiembrie, dar pot apare situaţii în care montarea acestora pe autovehicule se impune chiar şi mai devreme ,  în octombrie sau în orice altă lună a anului ,  în cazul în care se circulă pe drumuri publice acoperite cu zăpadă, gheaţă sau polei.

În linii mari , prevederea   legală,  intrată în vigoare la 1 noiembrie 2009 (de unde şi confuzia legată de dată) ,  spune că  maşina trebuie echipată cu anvelopele potrivite indiferent de sezon, astfel că pot fi aplicate amenzi şoferilor care circulă cu anvelope de vară pe un drum curat în cea mai mare parte dar cu o porţiune  acoperită cu zăpadă sau polei . În concluzie,  utilizarea  anvelopelor de iarnă este obligatorie din momentul în care începe să ningă, indiferent de perioadă, cât timp este carosabilul acoperit de zăpadă. Obligativitatea dotării autovehiculelor cu cauciucuri de iarnă nu depinde de un anumit interval de timp, ci de condiţiile meteorologice.

Totuşi, potrivit specialiştilor în domeniu, momentul recomandat pentru montarea pneurilor de iarnă este înaintea scăderii temperaturii sub pragul de 7°C. Aceştia recomandă şi  ca intervalul de înlocuire a anvelopelor utilizate pe timpul iernii, în cazul autovehiculelor  personale să nu depășească 6 ani. Prin utilizarea unor pneuri mai vechi, siguranța șoferului și a participanților la trafic este pusă în pericol, crescând riscul de explozie a cauciucului și scăzând rezistența mecanică la frânare  din cauza deteriorării. Anvelopele de iarnă sau All Season ajunse la vârsta cronologică de 10 ani trebuie înlocuite neapărat, chiar dacă aparent sunt intacte și nu au atins limitele uzurii.

Ţinând cont de condiţiile specifice de la noi, se  recomandă echiparea cu anvelope de iarnă pentru mașinile rulate frecvent în sezonul rece, materialul din care sunt fabricate  asigurând un nivel crescut de aderență. În plus față de cele All Season, cauciucurile de iarnă au bandă de rulare mai profundă și îndepărtează apa de pe suprafața lor.

La  pregătirea autovehiculului pentru sezonul rece, pe lângă schimbarea obligatorie a anvelopelor, posesorii de autovehicule trebuie să acorde atenție şi altor aspecte care asigură o bună funcționare a mașinii pe timpul iernii : să verifice bateria și sistemul de încărcare al bateriei; să verifice concentrația antigelului, care trebuie să reziste la temperaturi de -30 °C; să se asigure că termostatul funcționează în parametri optimi și poate încălzi habitaclul; să verifice nivelul de ulei de motor și dacă este respectat intervalul recomandat de revizie; să se asigure că au un kit complet cu lanțuri antiderapante, racletă, lichid de parbriz și soluții pentru dezghețarea parbrizului și a sistemului de închidere al mașinii, ștergătoare adecvate; să evite folosirea simultană a mai multor consumatori, pentru a menaja bateria.

Amenda pentru şoferii care circulă pe drumurile acoperite de zăpadă, gheaţă sau polei cu anvelope de vară se poate cifra între 9 şi 20 de puncte de amendă iar ca pedeapsă complementară , poate fi reţinut certificatul de înmatriculare al autovehiculului. Pe lângă aderenţa sporită pe zăpadă , pneurile de iarnă au o compoziţie diferită , care le permite să se comporte mult mai bine inclusiv pe perioadele fără precipitaţii dar geroase.

Potrivit Registrului Auto Român, legea care obliga şoferii să monteze pe maşini anvelope de iarnă precizează clar cum trebuie să arata indicatorul de legalitate al acestora.Legea utilizează termenul „anvelope de iarnă”. Acestea se pot identifica cel mai simplu prin prezenta pe laterale a literelor M şi S, sub formă: M+S, M.S. sau M&S. Anvelopele all-season sau mixte nu sunt asimilate anvelopelor de iarnă, potrivit RAR.Denumirea de anvelopă all-season este o denumire comercială care nu defineşte cu exactitate tipul de anvelopă omologată pe timp de iarnă conform Ordonanţei OG 5 /2011. Singurul criteriu care certifică faptul că anvelopa este omologată şi legală este inscripţia literelor M şi S, sub formă: M+S, M.S. sau M&S, din nou conform Ordonanţei de Guvern nr. 5/2011.

 

 

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *