Într-un elan propagandistic în ton cu flașnetele angrenate în campania electorală, Directorul general al Agenției Naționale pentru Resurse Minerale, Sorin Gal, a spus despre descoperirile de gaze din Marea Neagră, din zona României, că ar putea rivaliza cu cele anunțate recent de Turcia. “Astfel, Marea Neagră ar putea deveni o mică mare a Nordului, însă în acest sens ar fi nevoie de investiții serioase și profitabile.” El a estimat că, pentru exploatarea gazelor din zona românească, ar fi nevoie de investiții de circa 6-7 miliarde de dolari, pentru a se ajunge la un vârf de producție anuală de 10 miliarde metri cubi.
Acuma, faptul că au fost descoperite zăcăminte cotate la circa 200 de miliarde de metri cubi de gaze, nu este o noutate. Nu este un secret nici faptul că, doar în explorare, s-au investit 3,5 miliarde de dolari. Marea problemă este ca România să își recâștige credibilitatea în raport cu potențialii investitori, care ne tot ocolesc , în mare măsură din vina unor nemernici ca Dragnea și Vâlcov. Doi infractori care au legiferat după cum au avut interes, eliminând orice fărâmă de constanță și predictibilitate în materie de legislație economică.
Rămâne de văzut dacă , după alegeri, viitoarea majoritate va dovedi suficientă clarviziune și voință politică, pentru ca resursele României, inclusiv cele de gaze de la Marea Neagră, să fie exploatate și să producă redevențe pentru proiecte de dezvoltare , sau ne va lăsa doar să visăm frumos în continuare, la gândul că trăim într-o țară bogată.
Nu comentăm acum pe marginea Legii Offshore , sperietoare pentru investitorii strategici prin conținutul capitolului legat de taxare și suprataxare.Una la mână, nu vine nimeni să investească dacă nu face profit iar dacă vor fi suprataxate, gazele din Marea Neagră nu vor fi competitive, iar pe piața internă, prețurile vor crește. O lege bună plus finalizarea unor investiții strategice, precum gazoductul BRUA, ar schimba însă lucrurile fundamental iar prețul gazelor ar putea fi tranzacționat la Bursa din București și nu ca în prezent la Viena, capitala unei țări care nu dispune de asemenea zăcăminte.